ÎCCJ a prelungit mandatul de arestare pentru senatorul Cătălin Voicu

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis vineri (23 aprilie 2010) propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie de prelungire cu 30 de zile a mandatului de arestare a senatorului Cătălin Voicu.

Avocatul acestuia, Ioan Cazacu, a anunţat că va ataca cu recurs decizia ÎCCJ. Apărătorul a declarat, la finalul procesului, că au fost depuse la dosar noi declaraţii, acestea fiind date în perioada 19-21 aprilie, susţinând însă că nu s-a ţinut cont de alte declaraţii date la DNA şi s-a făcut o selecţie a acestora.
„Este prima oară când când Înalta Curte nu a acordat, nici inculpatului nici mie, timp pentru pregătirea apărării. Mi s-a acordat timp doar o jumătate de oră pentru a studia 17 volume ale dosarului”, a declarat Ioan Cazacu.

Acesta a spus că întreaga activitate de interceptare a fost făcută cu încălcarea gravă a procedurii şi că întregul material incriminator stă pe baza acestor interceptări, efectuate de SRI, „care nu este organ de urmărire penală”. Ioan Cazacu a mai spus că senatorul Cătălin Voicu s-a simţit foarte rău pe parcursul procesului, „având tensiunea 22”.

Senatorul Cătălin Voicu, acuzat de trafic de influenţă, a fost adus vineri dimineaţa la sediul ÎCCJ, şedinţa urmând a fi judecată în Camera de consiliu. Cătălin Voicu a rămas în arest preventiv, după ce completul de nouă judecători al ÎCCJ a respins, pe 2 aprilie, recursul la decizia anterioară a instanţei supreme de emitere a unui mandat de arestare pe 30 de zile. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, pe 30 martie, emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Voicu.

În rezoluţiile de începere a urmăririi penale şi în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale, procurorii DNA au reţinut că, în perioada iulie-septembrie 2009, Cătălin Voicu, prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator, ar fi primit de la un om de afaceri, în două tranşe, sumele de 250.000 lei (echivalentul a 60.000 euro) şi 200.000 euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.

În luna august 2009, Cătălin Voicu ar fi pretins şi primit de la un alt om de afaceri suma de 119.000 lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti pentru a-i determina să propună o soluţie favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte de natură penală.

DNA susţine că senatorul Cătălin Voicu ar fi pretins unei persoane foloase patrimoniale constând în facilitarea obţinerii pentru firme aflate în sfera sa de interes a unor contracte de achiziţii publice la autorităţi contractante din judeţul Constanţa.
Pe 10 decembrie 2009, faţă de Cătălin Voicu s-a dispus urmărirea penală, iar la data de 11 decembrie 2009 s-a pus în mişcare acţiunea penală sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de trafic de influenţă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata