Tokes îi răspunde lui Ponta: Prim-ministrul ţării noastre nu ştie unde este Transilvania şi Ţinutul Secuiesc

Eurodeputatul Laszlo Tokes a replicat miercuri, 12 martie, la afirmaţia din ajun a premierului Victor Ponta că nu ar şti unde este Crimeea. Primul ministru al României nu ştie unde este Transilvania şi Ținutul Secuiesc, pentru că dacă ar fi în cunoştinţă de cauză, ‘ar şti cine şi câţi suntem şi de ce vrem noi maghiarii autonomie’, a susţinut Laszlo Tokes.

Într-un comunicat dat publicităţii miercuri de grupul PPE, eurodeputatul român de etnie maghiară respinge cu hotărâre şi ‘calificările neadevărate şi jignitoare’ ale delegaţiei PDL din grupul PPE. ‘Este evident că apropiata campanie electorală îi duce pe unii dintre colegii mei din grup la exagerări şi interpretări greşite în privinţa textului rostit de mine în plenara PE de luni’, a precizat Tokes.

‘În opinia lui Victor Ponta, eu n-aş şti unde este Crimeea. Realitatea însă este că de fapt prim-ministrul ţării noastre nu ştie unde este Transilvania şi Ținutul Secuiesc. Dacă ar fi în cunoştinţă de cauză, ar şti cine şi câţi suntem, şi de ce vrem noi maghiarii autonomie’, a menţionat Lasloz Tokes în comunicatul citat.

El precizează că maghiarii vor autonomie ca să nu ajungă în situaţia tătarilor din Crimeea, a căror proporţie ‘în urma politicii de sancţionare a lui Stalin, a scăzut la 12% în propria ţară’.

Conform sursei citate, ‘caz asemănător, numărul etnicilor maghiari şi germani (saşi şi şvabi) din Transilvania a scăzut în ultimul secol de la 45% la mai puţin de 20%’. În acest sens, Laszlo Tokes susţine că raportul Tismăneanu oferă o imagine clară despre politica de distrugere, antiminoritară şi antimaghiară, a regimului naţional-comunist ceauşist.

‘Îmi pare rău că naţionalismul majoritar mă proclamă din nou ţap ispăşitor pentru propriile păcate şi că guvernul postcomunist Ponta foloseşte din nou împotriva adversarilor politici ‘cartea maghiară’ care, din păcate, în România secolului 21 este la îndemâna oricărui politician român în vederea obţinerii câtorva voturi în plus. De fapt nu eu sunt ‘extremist’, ci politica neo-ceauşistă a premierului, care, ca discipol al lui Ion Iliescu, continuă ceea ce a fost pornit de odiosul ‘Conducător’. Spre norocul nostru însă, el este fără talent’, mai afirmă Tokes în comunicatul citat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata