Traian Băsescu: FMI şi Guvernul vor merge pe restructurarea masivă a cheltuielilor

– Varianta pe care delegaţia FMI şi Guvernul vor merge este continuarea programelor de restructurare masivă a cheltuielilor, a declarat, joi, preşedintele Traian Băsescu.

.
El a precizat că, de la bun început, atât echipa de evaluare condusă de FMI, cât şi Guvernul au avut în atenţie două variante: una „a neîncrederii” care presupunea creşterea TVA de la 19 la 24%, creşterea cotei unice de impozitare de la 16 la 20% şi reducerea salariilor în sectorul bugetar cu 20% pentru ca România să se încadreze în deficitul bugetar de 6,7 – 6,8% din PIB şi cea de-a doua „a încrederii” în capacitatea Guvernului de a restructura masiv cheltuielile.

Şeful statului a spus că în memorandumul care se va încheia cu FMI, Banca Mondială şi UE se va merge pe continuarea programelor de restructurare masivă a cheltuielilor.

Fondul de salarii pentru aparatul bugetar va fi redus cu 25% de la 1 iunie, a anunţat preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a anunţat, de asemenea, că ajutorul de şomaj se va reduce cu 15%.

La fel, potrivit preşedintelui, este previzibilă o reducere a pensiilor cu 15% şi se va proceda la o reducere masivă a subvenţiilor.

Guvernul va adopta miercurea viitoare scrisoarea de intenţie cu FMI.

Programul de reducere a fondurilor pentru aparatul central şi local era inevitabil, a declarat Traian Băsescu.

El a precizat că reducerea fondului de salarii din sistemul bugetar cu 25% este aplicabilă atât aparatului central de stat, cât şi administraţiilor locale.

„Locul în care trebuie să restructurăm cheltuielile este aparatul bugetar şi sectorul social”, a explicat Traian Băsescu.

El a anunţat că vor mai fi multe alte măsuri pe care Guvernul trebuie să le ia, printre care modificări la Codul Muncii pentru a flexibiliza forţa de muncă.

Preşedintele a explicat că, dacă vor fi luate măsurile discutate cu FMI, se creează resursă financiară pentru priorităţi majore, prima fiind plata datoriilor pe care le are statul către firme, lucru esenţial, după cum susţine şeful statului, pentru ca acestea să reia activitatea.

„Mizez pe solidaritatea măcar a oamenilor politici din arcul guvernamental. Alternativa la acest program este introducerea imediată a creşterii fiscalităţii ca soluţie de a aduce bani la buget”, a avertizat Traian Băsescu.

Preşedintele a afirmat că nu se pune problema unei remanieri guvernamentale, pentru că este nevoie de stabilitate şi încredere.

Nu pune nimeni problema remanierilor. Ce ne trebuie acum e stabilitate şi încredere”, a declarat Traian Băsescu.

El a subliniat că îşi asumă liniile programului de măsuri pentru restructurarea cheltuielilor din sistemul bugetar şi social şi a reiterat că va fi un partener al Guvernului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că vor fi evaluate 16 programe sociale, astfel încât acestea să nu devină sursă de venit pentru cei care nu lucrează.

El a spus că venitul mediu în bugetul de stat este de 31% din PIB, iar cheltuielile bugetului de stat sunt de aproape 40%.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că reducerea fondului de salarii pentru aparatul bugetar cu 25% va avea un efect bun asupra sistemului privat, şeful statului comparând sistemul bugetar cu un om foarte gras care stă în spinarea altuia slab.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata