Transportatorii se solidarizează cu greva bugetarilor

Lucrătorii din Metrou şi din transportul electric de suprafaţă vor intra în grevă de solidaritate cu sindicatele din administraţie şi învăţământ, marţi, pe 1 iunie a declarat, Ion Rădoi, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Transporturi şi Servicii Publice ATU România şi preşedinte al USL Metrou, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Conform liderului sindical, metroul bucureştean nu va circula marţi în intervalul orar 4.00-16.00 şi nici tramvaiele şi troleibuzele.

Pe de altă parte, Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Constantin Dascălu, a declarat, că va negocia cu liderii sindicatului de la Metrorex în încercarea de a împiedica oprirea metroului pe 1 iunie.

‘Am aflat că vor să facă grevă de solidaritate şi merg acum să discut cu ei şi sper ca totuşi să nu fie grevă’, a precizat Constantin Dascălu.

La rândul său, preşedintele Uniunii Sindicatelor din Transportul Public Local, Vasile Pietrariu, a menţionat că 90 la sută din autovehiculele transportului public de suprafaţă nu vor circula, marţi.

„Vom intra în greva de solidaritate cu profesorii şi funcţionarii publici pe 1 iunie, ceea ce înseamnă că 90 la sută din transportul de suprafaţă nu va circula, între orele 4.00 şi 16.00. Spun 90 la sută deoarece mai există un sindicat care consideră că nu trebuie să se solidarizeze cu ceea ce se întâmplă la nivel naţional”, a spus Pietrariu.

Acesta a precizat că vor continua protestele până când guvernanţii vor spune că regiile autonome şi companiile naţionale „nu intră în sarabanda reducerilor de salarii cu 25 la sută”.

„Suntem îngrijoraţi pentru că guvernanţii vor să modifice legislaţia muncii referitoare la contractele colective de muncă şi la relaţia cu angajatorii”, a mai adăugat liderul sindical

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de prevederile Hotărârii de Guvern din data de 12 mai conform căreia salariile în companii, regii, societăţi comerciale se vor reduce cu 25 la sută.

Sindicaliştii au prezentat adresele pe care secretarul general al ministerului Transporturilor le-a trimis directorilor de companii pentru a lua în discuţie reducerea salariilor cu 25 la sută.

Prezenţi la conferinţa de presă, liderii Federaţiei Mişcare Comercial şi ai Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă au anunţat că au demarat demersurile pentru a intra în grevă de solidaritate cu întreruperea lucrului, dar nu pot spune ziua în care vor opri circulaţia pe calea ferată.

„Aşteptăm un act normativ oficial prin care să fim anunţaţi că ni se vor tăia salariile cu 25 la sută. A doua zi vom opri circulaţia pe calea ferată”, a anunţat Iulian Măntescu preşedintele Federaţie Mecanicilor de Locomotivă.

Sindicaliştii ce reprezintă transportul cu autobuze în Capitală fac parte dintr-un alt sindicat, afiliat la BNS, care nu şi-a exprimat poziţia vis-a- vis de greva de solidaritate cu întreruperea lucrului din 1 iunie.

În cadrul conferinţei de presă, fiind prezenţi mai mulţi sindicalişti din toate zonele de transport, s-au scandat şi lozinci antiguvernametale, antiprezidenţiale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata