Modelul reducerilor impus de guvern începe să fie urmat şi în mediul privat

Mecanismul reducerilor salariale impus de guvern este unul care vrea să genereze la nivelul întregii economii şi societăţi româneşti o politică salarială, iar acest model este deja transformat în realitate în mediul privat, a declarat miercuri (26 mai 2010) liderul Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, la sediul Consiliului Economic şi Social (CES).

„Am atras atenţia că acest mecanism este unul care vrea să genereze la nivelul întregii economii şi societăţi româneşti o politică salarială. Am tras atenţia de mai bine de două săptămâni că acelaşi model va începe să fie urmat şi în mediul privat şi o să vedeţi, în zilele care urmează, că acest model pe care guvernul doreşte să-l impună deja este transformat în realitate în mediul privat”, a spus Costin, în conferinţa de presă organizată de cele cinci confederaţii sindicale – Cartel Alfa, BNS, CNSLR Frăţia, CSDR, CNS Meridian – privind acţiunile de protest din data de 31 mai 2010.

Liderul BNS a dat ca exemplu compania Romtelecom, care, potrivit declaraţiilor sale, „a operat deja exact în acelaşi sistem”. „Se mai adaugă aici anumiţi conducători de instituţii publice care şi-au permis deja, fără să aibă nici un fel de suport legal, să dea de o săptămână dispoziţii în aparatul propriu pentru reducerea salariilor”, a subliniat Dumitru Costin.

În opinia acestuia, această „încăpăţânare pe care executivul o manifestă la adăpostul declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu şi anume aceea de a merge cu reducerea otova a salariilor în sectorul bugetar de la cel mai mic la cel mai mare cu 25 la sută este o măsură antieconomică, total contraproductivă, care în nici un caz nu va duce la reformarea sistemului”.

În altă ordine de idei, Costin a precizat că toate acţiunile de protest decise de sindicate sunt legale. „Tot ceea ce facem dorim să se înscrie în respectarea legalităţii. Unii dintre voi sunteţi miraţi şi vă întrebaţi cum este cu greva de solidaritate, dar de ce o zi şi nu doi ani de acum înainte?
Pentru că nişte şmecheri din ţara asta şi-au permis în anii trecuţi să amputeze drepturile şi libertăţile sindicale, le-au călcat în picioare, au făcut ca legislaţia în vigoare să fie extrem de restrictivă şi nu o spune Costin sau Hossu, ci o spune Organizaţia Internaţională a Muncii, care a trimis aici o echipă tehnică”, a spus sindicalistul.

Acesta a adăugat că echipa OIM a elaborat un raport tehnic cu privire la drepturile şi libertăţile sindicale, care a ajuns pe masa guvernului, însă de care ”guvernul nici nu vrea să se atingă, nici nu vrea să audă”.
„Nu putem face nici revolte şi nu ne-am propus niciodată să facem revolte şi revoluţii, ci ceea ce v-am comunicat acum este un calendar de acţiuni de protest care se vor înscrie în prevederile legale. Respectăm întrutotul legea”, a subliniat Costin.

Liderul CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a anunţat, miercuri, declanşarea grevei generale pe termen nedeterminat, din 31 mai, în sectorul educaţiei şi în administraţia publică. Potrivit acestuia, greva din 31 mai va fi şi una de solidaritate susţinută şi de alte sectoare bugetare, în perspectiva unei greve generale care va fi declanşată în momentul în care moţiunea de cenzură anunţată de opoziţie va fi dezbătută în Parlament.

„La greva de solidaritate vor participa cei din sectorul sanitar şi funcţionarii publici, dar şi colegii de la Gaz România”, a spus Petcu. Acesta a mai precizat că greva de solidaritate nu se va desfăşura doar pe 31 mai, ci, ulterior, pe 1 iunie, vor intra alte sectoare, care vor rămâne în grevă toată săptămâna, respectiv cei de la RATB, Metrorex, dar şi din sectorul privat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata