Ungaria nu este de acord cu proiectul Roşia Montană

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat duminică, 20 iunie, la Alba Iulia, că ţara este împotriva proiectului Roşia Montană, din cauza riscurilor de mediu.

Demnitarul a spus că Ungaria nu doreşte să se efectueze acest proiect, fiindcă nu există garanţii în privinţa siguranţei mediului. Vicepremierul a subliniat că nu este o problemă româno-maghiară, dar dacă se va întâmpla ceva din punct de vedere al mediului, atunci ambele ţări vor fi afectate.

Semjen Zsolt a precizat că trebuie purtate discuţii în această privinţă. Oficialul maghiar a mai spus că legile României sunt hotărâtoare, dar având în vedere aspectul mediului este foarte importantă şi legislaţia internaţională în domeniu.

Vicepremierul Semjen Zsolt a fost însoţit la Alba Iulia de ambasadorul Ungariei în România, Füzes Oszkár, care, într-o vizită efectuată în urmă cu două luni în judeţul Alba, afirmase, la rândul său, că Ungaria este împotriva proiectului minier de la Roşia Montană.

‘Suntem împotrivă, Ungaria spune NU’, a afirmat, în 22 aprilie, ambasadorul maghiar. ‘Nu avem încredere în tehnologia aceasta’, a spus atunci ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Ungare la Bucureşti, care a amintit ‘experienţa foarte rea, din 2000, cu accidentul de la Baia Mare’. ‘Pentru Ungaria acest proiect prezintă un risc mare’, a subliniat oficialul maghiar cu prilejul vizitei sale din aprilie.

Vicepremierul Semjen Zsolt a asistat, duminică, la o slujbă oficiată în Catedrala Romano-Catolică ‘Sfântul Mihail’ din Alba Iulia, cel mai bine păstrat vestigiu sacral medieval din Europa Centrală, şi a avut o întâlnire cu arhiepiscopul de Alba Iulia, Jakubiny Gyorgy.

Semjen Zsolt a efectuat, timp de trei zile, o vizită oficială în ţara noastră.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata