Următoarea tranşă din acordul cu FMI ar putea fi disponibilă la finalul lunii februarie 2010

Autorităţile române se aşteaptă ca banii din următoarea tranşă a acordului stand-by încheiat cu instituţiile internaţionale să intre în ţară în ultima săptămână a lunii februarie, a declarat sâmbătă (23 ianuarie 2010), reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, Mihai Tănăsescu, la un post de televiziune, după întâlnirea cu delegaţiile FMI, BM şi CE cu premierul Emil Boc.

‘Este foarte important ca 2,3 miliarde euro să vină în România cât mai repede. Am convenit ca jumătate să acopere deficitul bugetar. Ne aşteptăm să ajungă în ultima săptămână a lunii februarie’, a afirmat Tănăsescu. De asemenea, oficialul a menţionat că discuţiile cu reprezentanţii FMI se axează pe găsirea unor modalităţi de impozitare a firmelor ‘mai prietenoase’.

‘Am discutat despre impozite mai prietenoase cu mediul de afaceri în această perioadă, ca acestea să poată oferi mai mult economiei şi bugetului de stat’, a menţionat Tănăsescu. Potrivit acestuia, o analiză a condiţiilor acordării următoarei tranşe în board-ul FMI ar putea avea loc la jumătatea lunii februarie.

‘Vom continua discuţiile pentru a avea un aranjament semnat, o nouă scrisoare de intenţie agreată, iar o discuţie în boardul FMI ar putea avea loc la jumătatea lunii februarie’, a susţinut Tănăsescu. În ceea ce priveşte modificarea anumitor condiţii din acordul de împrumut, reprezentantul României la FMI a precizat: ‘Nu este vorba de o modificare a unor condiţii.

Este vorba de o elaborare a modului în care deficitul de 5,9 la sută să poată fi atins în 2010. Aici mă refer la modul în care legislaţia aferentă – Legea pensiilor, Legea responsabilităţii fiscale, o mai bună execuţie bugetară privind colectarea la nivelul autorităţilor locale – toate aceste legi, care vor fi votate de Parlament în prima jumătate a anului, îşi vor produce efectele până la finalul anului 2010. Atingerea deficitului de 5,9 la sută depinde de implementarea acestor legi’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata