Vaccinarea anti-TBC a nou-născuţilor, amânată până în aprilie 2010

20

Vaccinarea nou-născuţilor împotriva tuberculozei va fi reluată în luna aprilie 2010, atunci când Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare ”Cantacuzino”, care este producătorul vaccinului, va pune în funcţiune noua linie tehnologică pentru reluarea producţiei, informează Ministerul Sănătăţii.

Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a cerut luni (8 februarie 2010) conducerii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi celei a Institutului Naţional de Dezvoltare Cercetare ”Cantacuzino” detalii privind situaţia vaccinurilor BCG, administrate la nou-născuţi în maternitate în vederea profilaxiei specifice a tuberculoze, după ce mass-media a relatat că în unele spitale s-a folosit vaccin expirat.

În urma discuţiilor s-a decis sistarea utilizării vaccinului BCG cu termen de valabilitatea depăşit, chiar dacă, iniţial, se hotărâse prelungirea folosirii acestuia. Ministerul Sănătăţii menţionează că sănătatea nou-născuţilor care au fost vaccinaţi până în prezent cu vaccinul existent în maternităţi nu a fost prejudiciată, vaccinul fiind un produs biologic corespunzător.

De asemenea, stoparea vaccinării până în luna aprilie nu va aduce prejudicii nou-născuţilor, deoarece vaccinul se poate administra până la vârsta de 10 luni. Drept urmare toţi copiii care au rămas nevaccinaţi vor fi imunizaţi atunci când va fi pusă pe piaţă noua producţie, precizează MS. Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează nou-născuţilor în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al MS şi este gratuit.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata