Vârsta de pensionare va fi de 65 de ani pentru bărbaţi şi femei, din 2030

Vârsta de pensionare va ajunge, gradual, la 65 de ani pentru femei, la egalitate cu cea a bărbaţilor, din anul 2030, potrivit proiectului legii pensiilor, a declarat miercuri (10 februarie 2010) la Palatul Victoria, ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

Potrivit acestuia, într-o primă fază, vârsta de pensionare a femeilor va creşte de la 58 de ani şi nouă luni, cât este în prezent, până la 60 de ani, iar cea a bărbaţilor de la 63 de ani şi nouă luni, la 65 de ani, până în anul 2015.
„Vârsta de pensionare, care şi acum este în creştere, ajunge la 60 de ani pentru femei şi 65 pentru bărbaţi, iar din 2015 urmează să-şi continue creşterea numai pentru femei, gradual, astfel încât în 2030 să ajungă la 65 de ani”, a explicat Şeitan.

Referitor la persoanele care lucrează în Armată, Poliţie şi servicii speciale, prin aplicarea viitoarei legi a pensiilor, vârsta de pensionare va creşte de la 55 de ani pentru bărbaţi şi femei, cât este în prezent, la 60 de ani, până în anul 2030.
„A doua creştere va fi pentru cei care lucrează în Armată, Poliţie, servicii speciale. În acest moment, vârsta de pensionare în aceste sistem este egală la bărbaţi şi femei, 55 de ani.

Creşterea se va face începând cu mijlocul anului viitor, orientativ, de când va intra în vigoare noua lege, până în 2030, pensiile urmând să se ducă la 60 de ani bărbaţi şi femei”, a explicat ministrul Muncii.
Totodată, în noua lege se va păstra excepţia valabilă şi în legislaţia în vigoare referitoare la cei care lucrează în condiţii speciale, cum sunt minerii sau cei care muncesc în mediu expus radioactivităţii, pentru care se va prevedea în continuare o reducere cu până la 10 ani a vârstei de pensionare.

„Există o singură excepţie de vârstă, valabilă şi în prezent, pentru cei care lucrează în condiţii speciale. Aceştia au dreptul la o reducere maximă de 10 ani a vârstei de pensionare, dacă au lucrat peste 20, 25, 30 de ani în acele tipuri de condiţii specificate de lege. O altă categorie este cea la care se poate ieşi la pensie cu cinci ani înaintea vârstei standard”, a menţionat Mihai Şeitan.

El a precizat că, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România nu mai poate să adauge noi categorii de locuri de muncă în condiţii speciale.Ministrul a estimat că viitoarea lege va intra în vigoare de la jumătatea anului 2011, însă premierul Emil Boc a avansat termene mai optimiste, astfel încât din ianuarie 2011 să se aplice viitorul act normativ. Proiectul privind sistemul unitar de pensii publice urmează să fie înaintat spre dezbatere şi adoptare Parlamentului.

Citește și
1 Comentariu
  1. carstea valentina spune

    daca varsta de pensionare este la 65 ani,si ramanem fara servici sa zicem intre 55 si 60 de ani ,cam cine sau ce firma din tara asta o sa mai angajeze mosi si babe????? cind deja noi avem 45 ani si daca mergem la un interviu si ne intreaba ce varsta avem ne spune:”va multumim ,va sunam noi.”si ne mai suna „NU”.Toate firmele indiferent de specialitate vor sa angajeze TINERET nu MOSI si BABE care abia isi mai taraie picioarele de colo pina colo.Deja dupa 40 de ani aratam ca la 50 ,sintem deja bolnavi, stresati ,etc.,va dati seama oare cum poate o femeie la 60 de ani sa mai lucreze pe banda in trei schimburi sau in orice alt loc de munca unde necesita efort fizic?sau daca ramine fara servici cu 2 sau 3 ani inainte de a iesi la pensie indiferent ca este barbat sau femeie cine credeti ca i-ar mai angaja?nu ne mai ramine decit sa murim ,dar poate vine sfirsitul lumii si o sa murim cu totii.As dori ca acest mesaj sa-l citeasca D-ul Basescu si D-ul Boc.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata