Vasilescu: Niciun salariat BNR nu e plătit cu zeci de mii euro, guvernatorul are mult sub 10.000 euro

Consilierul guvernatorului Bancii Nationale, Adrian Vasilescu, a dezmintit  informatiile potrivit carora angajatii BNR beneficiaza de venituri lunare extrem de mari in raport cu munca prestata si a spus ca nici guvernatorul nu are un salariu de 10.000 de euro, ci cu mult mai putin.

“BNR are independenta institutionala si financiara, nefiind alimentata de la bugetul de stat. Nici un salariat nu e platit cu zeci de mii de euro si nu beneficiaza de pensii exceptionale sau nesimtite “, a declarat Adrian Vasilescu.

“Comunicatul emis de un grup de parlamentari PDL cu privire la faptul ca o serie de institutii de stat nu sunt incluse in legea salarizarii unice este din mai multe puncte de vedere lipsit de logica. În primul rând, gruparea celor patru institutii este anapoda, deoarece BNR nu are nici o legatura cu CSA, CNVM si CSSPP in planul salarizarii”, a subliniat consilierul guvernatorului Mugur Isarescu.

Mai mult, a spus Adrian Vasilescu, “adresantul este ales in necunostinta de cauza”, deoarece BNR face parte din sistemul european al bancilor centrale si se supune in exclusivitate reglementarilor Bancii Centrale Europene. “Prin urmare, FMI, sub acest aspect, nu poate avea nici o influenta asupra modului in care este salarizat personalul BNR”, a subliniat Vasilescu. Acesta a aratat ca nu poate fi facuta o asociere intre nive lul de salarizare din institutiile mentionate si Banca Nationala.

Exemplul dat in comunicat, cu salariul de 19.600 de euro al presedintelui CSA, nu are nici o legatura cu BNR. La Banca Centrala nu exista nici un salariu de zeci de mii de euro, asa cum se scrie in comunicat. Pâna si guvernatorul BNR are cu mult sub 10.000 de euro”, a mentionat Vasilescu. Adrian Vasilescu a reamintit ca BNR nu este institutie bugetara si in aceste conditii nu poate fi vorba de salarii nesimtite.

Nici un salariat al BNR nu este platit din bugetul statului, iar salariatii BNR nu beneficiaza de pensii exceptionale si in niciun caz de pensii nesimtite. BNR are independenta nu numai institutionala, ci si financiara in raport cu celelalte institutii de stat, aceasta fiind o cerinta obligatorie prevazuta prin statutul sistemului european al bancilor centrale si prin dispozitiile Tratatului de la Maastricht”, a spus acesta. Vasilescu a subliniat, de asemenea, ca “este un neadevar faptul ca salariile de la BNR afecteaza bugetul si economia nationala “.

Dimpotriva, a spus acesta, daca ar fi reduse salariile de la BNR, ar pierde in primul rând bugetul, prin faptul ca de la banca centrala ar veni mai putini bani pentru imp ozitul pe salarii. Dincolo de aspectul legal, care face imposibila integrarea BNR in cadrul unei legi unice de salarizare, mai intervine si statutul profesional”.
“Personalul BNR aduna, intr-o majoritate covârsitoare, studii superioare, doctorate si specializari in marile centre financiare ale lumii, fapt ce implica o salarizare coresponzatoare.

Totodata, a brusca salariatii specialisti de la BNR, care si acum sunt cu mult sub nivelul de salarizare din bancile comerciale, ar insemna sa fie obligati specialistii din banca centrala sa migreze catre bancile comerciale. Are cineva interes sa dezorganizeze aceasta institutie printr-un gratuit apel la o ideologie egalitarista?”, a avertizat Adrian Vasilescu.

Un grup de parlamentari PDL au trimis marti (27 octombrie 2009) o scrisoare deschisa FMI, prin care solicita modificarea conditiilor impuse României prin acordul cadru, astfel incât institutii precum BNR, CNVM, CSA si CSSPP sa fie incluse in Legea salarizarii unitare, afirmând ca salariatii acestor institutii sunt privilegiati.

Citește și
3 Comentarii
 1. adrian spune

  bine,bine are mult sub 10 mii euro ,dar cat ia nenea isarescu pe vin?

 2. Ok, KO spune

  Are mult sub 10.000 de euro, daca ia in mana 9.999 euro. Plus spor de stres, spor de radiatii de calculator, spor de Cons. Admin., spor la spor, spor de Smecherie…….uite asa. Mi se rupe sufletul si acum inteleg si toate escrocheriile pe care le face cu „prietenii” cind arunca bani pe piata si cursul este tinut unde vrea BNR-ul sau ai da drumul sa ajunga in balarii cum a fost in Decembrie si a urcat de la 3.6 la 4.3 ron/eur.
  Eu cred ca Isarescu ar lua functia de guvernator si fara salariu. Voi ce ziceti?

 3. mgh spune

  daca in toata piata centrala si est a europei monedele nationale era in picaj voi cum ati fi reactionat? nu era sinucidere ca BNR-ul sa intervina pentru a tine cursul potolit? deci sa lasam vorbele populiste ca pana la urma economia nu tine de baietii astia mare branza ca Isarescu ar lua 10000 euro cand un muncitor din constructii de locuinte te saluta din mers daca nu lua 800-1000euro; de altfel daca am renunta la 2-3 parlamentari care tot atat cheltuie intr-o luna nu ne-am face probleme; In fond daca Dorel si Gigel se fac ca muncesc aici includem si pe domnii parlamentari si pe toti din jurul lor o sa fim pe scadere continua. Cand o sa producem si noi ceva pentru export atunci o sa vedem un leu mai puternic.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata