Victor Ponta: Partidul nu se face scut pentru orice fel de fapte ale membrilor săi

Preşedintele PSD, Victor Ponta, afirmă, într-un interviu , că partidul ”nu se face scut” pentru orice fel de fapte şi pentru orice fel de situaţii în care s-ar afla membrii săi, dar atunci când e vorba de ”abuzuri”, va rămâne lângă ei.

Liderul PSD se referă şi la colaborarea cu celelalte partide politice, excluzând orice viitoare alianţă cu PDL, atât timp cât se va afla la conducerea acestei formaţiuni politice. Despre colaborarea cu PNL şi PC, Ponta spune că ambele sunt partide care cred în democraţie şi afirmă că înţelege decizia conservatorilor de a merge singuri la alegerile locale din 2012.

Victor Ponta promite o schimbare de imagine a PSD şi afirmă că revenirea la putere a social-democraţilor va însemna un nou proiect social şi economic în care cota diferenţiată va fi un punct esenţial.

–  Cum vedeţi alianţa PSD+PC până la alegeri?

–  Sunt foarte consecvent. Ne înţelegem bine în Parlament, aţi văzut la Colegiul 19 nu am pus candidat, ei la rândul lor au fost foarte corecţi nu au pus candidat la Râmnicu Vâlcea. O să vedem, poate nici la Baia Mare nu o să pună (în perspectiva alegerilor locale anticipate, ca urmare a arestării primarului Cristian Anghel, n.r.).

E greu în opoziţie, poate şi pentru noi, poate şi pentru Partidul Conservator şi ne batem cu puterea. În rest, ei au ideologia lor, noi pe a noastră, ei vor să mergă singuri la alegerile locale şi-i înţeleg, tocmai ca să-şi verifice până la urmă puterea electorală. Important e că suntem împreună şi trebuie să ne aliem de câte ori e vorba de lucruri fundamentale.

– Vă mai gândiţi la o rediscutare a Protocolului de colaborare cu PC până la primele alegeri?

– Ştiu că e decizia lor de a merge singuri la alegerile locale, mai sunt doi ani până atunci. Nu mi pare nimic anormal!

–  Cum va fi de acum înainte colaborarea cu PNL?

–  Cum a fost şi până acum. Nici n-a fost nevoie să discutăm sau să stabilim ceva, ne-am susţinut moţiunile reciproc, ne-am bătut împreună – cum a fost la Legea Funcţionarului Public şi, slavă Domnului, că am reuşit măcar la Curtea Constituţională să câştigăm. Până la urmă, ei sunt adversarii noştri ideologici şi trebuie să rămână aşa, dar şi ei şi noi suntem partide care cred în democraţie. Iar acum e vorba de a salva democraţia de caracatiţa asta pedelistă.

– Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat în urmă cu câteva zile că ar putea lua în calcul o variată de guvernare cu PDL, dacă Emil Boc nu ar mai fi prim-ministru. PSD s-a gândit la o astfel de posibilitate?

– Noi nu luăm în calcul o astfel de guvernare. Până la urmă ei sunt de dreapta, partide de dreapta, pot să discute. Înţeleg că sunt, şi unii şi alţii, de acord cu cota unică, cu scoaterea statului din economie. Pentru noi este exclusă o asemenea variantă. Am făcut odată o greşeală cu PDL.

– Excludeţi orice fel de colaborare şi parlamentară şi electorală şi guvernamentală cu PDL?

– Din punctul meu de vedere, da. Cel puţin eu, ca preşedinte al PSD, exclud. Pentru mine, să repet greşeala din 2009, mi s-ar părea absolut inacceptabil.

– Care este situaţia datoriilor în PSD? Se vor lua măsuri în sensul acoperirii lor?

– S-au luat deja măsuri în sensul în care am tăiat la sânge tot, cu sprijinul secretarului general, în aşa fel încât după 20 februarie nu am mai acumulat datorii. Măcar nu folosim nici un leu mai mult decât avem. Despre cele dinainte, în primul rând trebuie să ştim exact care sunt aceste datorii, auditul este în curs şi după aceea, prin mijloace legale, care înseamnă cotizaţii, donaţii o să încercăm să le rezolvăm.

– Ce ne puteţi spune despre proiectul unui nou Cod Fiscal pe care îl pregăteşte PSD. Care sunt principalele puncte?

– Impozitarea diferenţiată e punctul numărul unu. Mai sunt multe altele şi o să le prezentăm detaliat. Dar, din punctul nostru de vedere, şi ideologic şi necesar pentru România în acest moment este impozitarea diferenţiată, pentru că asta înseamnă o repartizare mai corectă şi a costurilor crizei şi a beneficiilor. Până la urmă, cât a fost boom economic au beneficiat puţini. Acum când este criză plătesc cei mulţi. Este absolut incorect.

Cred că un partid de stânga trebuie să se bată pentru lucrul acesta, iar legenda că numai cota unică duce la creştere economică s-a dovedit neadevărată. În 2000-2004 a fost cotă diferenţiată şi am avut o uriaşă creştere economică şi, iată, de când este Boc, cu toată cota lui unică avem cea mai mare cădere economică de la Ciorbea (fostul premier Victor Ciorbea, 1996-1998, n.r.) încoace.

– Să ne aşteptăm în această legislatură la prezentarea acestui proiect de Cod fiscal?
– Nu cred, nu ştiu dacă vom avea noi majoritatea, dar să vă aşteptaţi că PSD, când va reveni la guvernare, va veni cu un nou proiect social şi economic în care cota diferenţiată va fi un punct esenţial.

– Vă mai gândiţi şi la alte proiecte legislative pe care să le propuneţi în viitorul apropiat?

– Sigur că da. Am spus că pentru noi orice măsură legislativă şi guvernamentală nu mai trebuie îndreptată spre suma investiţiei sau spre facilităţi fiscale, ci numai şi numai către locuri de muncă. Pentru noi, cel mai important lucru este un loc de muncă. În al doilea rând, nu credem în concedieri colective şi masive. Credem că într-o perioadă de criză, să treci o persoană activă, chiar dacă lucrează în zona bugetară, în rândul şomerilor înseamnă că statul plăteşte mai mulţi bani şi distrugi psihic şi profesional acea persoană. Sunt câteva lucruri la care PSD, stânga autentică a României, ţine foarte mult.

– Cum decurg întâlnirile cu organizaţiile din ţară? Cum va fi reorganizarea acestora?

–  Cred că am fost deocamdată în 12-14 organizaţii. Merg în fiecare zi. 2010 este anul reorganizării partidului, iar anul 2011 va fi cel al ofertei noastre de un nou model social şi economic şi de candidaţi, persoane, pentru primari, consilii judeţene şi inclusiv parlamentari. În 2012 este bătălia…

–  Sunt câteva nume din PSD care se regăsesc în Dosarul Voicu. Vă gândiţi la vreo măsură în privinţa acestora?

– Principiul pentru mine e mai important decât numele persoanei. Eu am stabilit că atunci când e vorba de abuzuri suntem solidari cu colegii noştri, nu-i lăsăm singuri în faţa unor abuzuri evidente, când este vorba însă de cauze judiciare cum a fost în cazul domnului Voicu (senatorul Cătălin Voicu, n.r.) trebuie să decidă judecătorii. Partidul nu se face scut pentru orice fel de fapte şi pentru orice fel de situaţii. Cât timp aplicăm principiul, cred că toată lumea îl va accepta şi aşa este mai bine şi pentru partid şi pentru fiecare dintre noi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata