Vlădescu: Introducerea CAS pentru drepturile de autor nu este deocamdată în analiza MFP

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat luni (11 ianuarie 2010), la Palatul Parlamentului, că introducerea CAS pentru drepturile de autor şi convenţii nu este deocamdată în analiza Ministerului Finanţelor Publice.

„Deocamdată, introducerea CAS pentru drepturile de autor nu este în analiza Ministerului Finanţelor Publice. Consider că toate veniturile trebuie taxate uniform. În momentul în care vom ajunge la concluzia că ar trebui să modificăm sistemul de taxe şi impozite poate vom aborda şi această temă, dar, deocamdată, nu este o temă de discuţie pentru noi”, a adăugat Vlădescu.

Veniturile celor care încasează salarii sub forma drepturilor de autor ar putea fi diminuate substanţial, iar impozitarea acestora ar putea creşte de la 10% până la 42%. Ministerul Muncii intenţionează să introducă în proiectul legii sistemului unitar de pensii eliminarea excepţiei de la plata CAS pentru veniturile din drepturi de autor şi din contracte de colaborare, iar ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, consideră că pentru orice venit de tip salarial ar trebui plătite contribuţii de asigurări de sănătate şi de pensii.

Dacă măsura va fi adoptată, pentru veniturile din drepturi de autor se va plăti CAS de 10,5% în cazul angajatului şi 20,8 la sută în cazul angajatorului. De asemenea, contribuţiile de asigurări de sănătate sunt de 5,5% în cazul angajatului şi de 5,2% în cazul angajatorului. În prezent, veniturile din drepturi de autor sunt impozitate cu o cotă de 10%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata