Vlădescu: Jumătate din banii alocaţi României în următoarele două tranşe vor merge la bugetul de stat

5

Jumătate din banii ce urmează să fie acordaţi în următoarele două tranşe, în cadrul acordului stand-by semnat de România cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, vor fi direcţionaţi către bugetul de stat, care acoperă şi cheltuieli cu pensii şi salarii, o decizie oficială în acest sens nefiind luată până prezent, a declarat vineri (22 ianuarie 2010), ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

‘Banii acordaţi vor intra în trezorerie, după care vor fi distribuiţi. Bugetul acoperă şi cheltuielile cu pensiile şi salariile’, a afirmat Sebastian Vlădescu, adăugând că ‘în principiu aşa a fost stabilit’, dar că poziţia oficială va fi comunicată când va fi semnată scrisoarea.
În privinţa unei eventuale derogări ce presupune alocarea unor sume suplimentare la bugetul de stat după epuizarea celor două tranşe, oficialul MFP a precizat: ‘Sper să nu mai avem nevoie de o derogare pentru a veni bani la bugetul de stat.

Sper ca încasările să meargă normal, să ne putem finanţa coerent şi să avem o creştere economică, ceea ce va însemna că design-ul bugetului este funcţional’.
Totodată, acesta a adăugat că măsurile cuprinse în documentul transmis României de FMI nu sunt radicale, ci unele tehnice. ‘Nu sunt măsuri radicale, sunt tehnice, nu afectează bugetul, cheltuielile’, a declarat Vlădescu.

Preşedintele Comisiei de muncă, familie şi protecţie socială din Senat, Cristian Rădulescu, a declarat joi, la un post privat de televiziune că Fondul Monetar Internaţional se gândeşte foarte serios dacă jumătate din tranşele care pot să fie acordate vor mai fi dirijate către pensii şi salarii.

‘Nu ştiu dacă se va găsi loc de mai bine, fiindcă, ce am înţeles eu din discuţiile de astăzi (n.r joi) este că FMI se gândeşte foarte serios dacă jumătate din tranşele care trebuie să fie acordate vor mai fi dirijate către pensii şi salarii, modalitate neuzuală şi care ne-a fost acordată nouă, ca să zicem aşa, ca o clauză de favor, cu ocazia primelor tranşe.

În mod obişnuit, banii aceştia de la FMI trebuie să meargă către balansarea generală a bugetului, creşterea încrederii în piaţa bancară, acordarea de credite’, a explicat Rădulescu, referindu-se la faptul că FMI a trimis autorităţilor române un document ce cuprinde măsuri de revizuire a acordului stand-by.
Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, a declarat însă, pentru Agerpres, că ‘nerealizările la anumite ţinte convenite de România cu FMI nu sunt atât de importante încât să impună modificarea Acordului Stand-By’. El a precizat că se vor da noi termene pentru lucrurile care nu s-au făcut.

‘Exemple, în acest sens, pot fi Legea Pensiilor, Legea Responsabilităţii Fiscale sau monitorizarea întreprinderilor publice care au datorii. De asemenea, trebuie stabilită o nouă ţintă pentru arierate.
Acestea sunt lucrurile care se discută în aceste zile’, a precizat reprezentantul României la FMI, adăugând că ‘îndepărtările în unele sectoare de ţintele stabilite anterior nu sunt atât de grave încât să necesite modificarea Acordului Stand-By. Este vorba de anumite întârzieri, dar nicidecum de ieşirea din program’.

Un punct de vedere asemănător a fost exprimat joi şi de Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România, la ieşirea de la discuţiile cu Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor Publice: ‘Măsurile cuprinse în documentul primit de România de la Fondul Monetar Internaţional nu sunt radicale, ci vizează modul de implementare a recomandărilor pe care statul român trebuie să le aplice.
Nu sunt măsuri radicale. Dar sunt nevoi, şi discutăm despre soluţiile prin care Guvernul să răspundă acestor nevoi. Analizăm modul de implementare şi modificările, dacă este necesar, şi vedem care sunt ariile în care au fost înregistrate progrese’, a afirmat Franks, care a apreciat că acestea sunt proceduri standard.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata