Vlădescu: Nu discutăm de facilităţi fiscale pentru investitorii la bursă

Bursa de Valori Bucureşti ar putea deveni instrumentul de finanţare al economiei româneşti, deşi investitorii la bursă nu vor beneficia de facilităţi fiscale, potrivit ministrului Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

„Ministerul Finanţelor Publice va susţine BVB să devină instrumentul de finanţare al economiei româneşti. Nu discutăm aici de facilităţi fiscale. Îmi menţin poziţia că investitorii trebuie să fie egali în faţa sistemului de taxare. Atât timp cât avem cotă unică este bine să rămânem în acest sistem”, a declarat marţi (9 februarie 2010) la BVB, ministrul Finanţelor.

În toamna lui 2008, când criza a început să se manifeste şi în România, Ministerul Economiei şi Finanţelor a decis, ca măsură temporară, să nu fie impozitate câştigurile de capital din tranzacţiile bursiere, atât pentru deţinerile pe termen scurt (cota de 16 la sută), cât si pentru cele care depăşesc un an (impozitate anterior cu unu la sută).
Scutirea de impozit pentru investitorii la Bursă a fost eliminată însă începând cu 1 ianuarie 2010.

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a deschis marţi şedinţa de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti. Evenimentul se înscrie în programul demarat de BVB sub denumirea ‘Personalităţi deschid Bursa’.
Bursa a încheiat anul trecut cu un profit net de 6,8 milioane lei (1,6 milioane euro), mai mic cu 40 la sută faţă de cel înregistrat în 2008, potrivit datelor preliminare. Veniturile operatorului de piaţă s-au diminuat cu 30 la sută, până la 22 milioane lei (5,19 milioane euro), în timp ce cheltuielile au scăzut cu 27,4 la sută.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata