Vlădescu nu intenţionează să modifice în 2010 sistemul de impozite şi taxe

20

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, nu intenţionează să modifice, în 2010, sistemul de impozite şi taxe. „Sistemul de taxare din România este unul din cele mai favorabile din Europa. Avem în acest moment o formulă funcţională şi nu am nicio intenţie să umblu la sistemul de taxe şi impozite.

În acest an nu există la MFP nici o iniţiativă de a modifica sistemul de impozite şi taxe, în afara impozitului minim, pentru care vom pune o soluţie pe masa guvernului în următoarele luni”, a declarat oficialul MFP, la o întâlnire cu asociaţia companiilor italiene din România – Unimpresa.
Pe de altă parte, Vlădescu a admis că sistemul fiscal al României a fost ,,desenat” cu greu în ultimii 20 de ani şi este absolut necesară o regândire a acestuia, pentru că România a devenit membru UE, iar ponderea veniturilor bugetare în PIB este prea scăzută, insuficientă nevoilor de dezvoltare şi modernizare.

Această regândire a sistemului fiscal nu înseamnă însă, a precizat Vlădescu, TVA mai mare, modificarea cotei unice sau taxe mai mari. Pentru ca România să ajungă însă la venituri bugetare de 34-35 la sută din PIB, faţă de circa 30 la sută în prezent, va fi necesară aducerea în zona taxării a unor segmente întregi, cum ar fi agricultura, unde nu este taxată nici proprietatea, nici produsul agricol, segmente care în alte ţări aduc venituri consistente, iar în România doar încasări submediocre, a adăugat Vlădescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata