Vrei să te angajezi într-o ţară europeană? Vezi ce drepturi legale ai!

In timp ce in tara somajul s-a dublat intr-un an si jumatate, iar oferta de joburi vacante este de trei ori mai mica fata de anii anteriori, tot mai multi romani au plecat sau vor sa plece la munca in strainatate. Dar cum nici tarile europene nu mai sunt un “El Dorado” pentru romani, acestia accepta orice job, la negru, pentru cateva sute sau putin peste o mie de euro.

Autoritatile atrag, insa, atentia ca, in conditiile muncii la negru, romanii nu au dreptul la niciun beneficiu social, fie ca este vorba de asigurari de sanatate, de pensie sau de indemnizatii de maternitate, scrie Incont.ro.

Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), drepturile fundamentale de care beneficiaza orice persoana care lucreaza in SEE sunt cel de a-si alege in mod liber profesia, cel de a face parte dintr-un sindicat si cel de a face greva.

Lucratorii care muncesc legal in strainatate au dreptul de a-si negocia salariul, conditiile de munca, precum si drepturile si obligatiile pe care le au.

In conditiile in care se incheie un contract de munca cu angajatorul, acesta este obligat sa plateasca angajatului salariul prevazut in contract, orele suplimentare, precum si sa acorde concediul legal sau zilele libere prevazute de legislatia muncii din tara respectiva.

De asemenea, perioadele lucrate in oricare stat din SEE sunt totalizate si luate in considerare la pensie.

Un alt drept important pe care il au muncitorii din Europa este acela al exportului prestatiilor – orice drept banesc al angajatului (indemnizatie de somaj, pensie, alocatie pentru copii) poate fi platit in tara de resedinta, indiferent de statul in care salariatul a fost angajat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata