Vremea bună în România va reveni după data de 16 februarie 2010

Vremea bună în România va reveni după data de 16 februarie, a declarat marţi (9 februarie 2010) directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, la videoconferinţa cu prefecţii din zonele avertizate cu Cod galben, convocată de primul ministru Emil Boc.

Şeful ANM a precizat că, odată cu intrarea în vigoare a Codului galben emis marţi de meteorologi, s-ar mai putea depune un strat de zăpadă de 20 de centimetri, iar la jumătatea nopţii de miercuri spre joi precipitaţiile se vor transformă din zăpadă în ploaie.

„La jumătatea nopţii (de miercuri spre joi – n.r.), precipitaţiile se transformă din zăpadă în ploaie. O oră sau două va fi polei sigur. După care, va fi ploaie, cu cantităţi importante. La munte, până la 800 de metri, va fi ploaie cu cantităţi însemnate, ducând până la 40 de litri pe metrul pătrat. Deci, jumătate (din precipitaţii – n.r.), să zicem, sub formă de ninsoare, jumătate sub formă de ploaie”, a spus Sandu.

Potrivit acestuia, după expirarea atenţionării de Cod galben, adică joi la ora 20,00, va exista o pauză până vineri la ora 15,00, după care începe procesul invers.
„Începe cu ploaie şi se transformă în zăpadă. Duminică o pauză şi luni se repetă. Vreme bună în România va fi după data de 16 februarie. Până atunci, aşa o vom ţine. Aceleaşi fenomene sunt în Bulgaria şi în Iugoslavia. Să nu înţeleagă cineva că este o vreme specifică României”, a subliniat directorul ANM.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o nouă atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate, polei şi intensificări de vânt, valabilă în intervalul 10 februarie, ora 15,00, – 11 februarie, ora 20,00, pentru 24 de judeţe şi municipiul Bucureşti.
Potrivit ANM, începând din după-amiaza zilei de 10 februarie şi până în seara zilei de 11 februarie, vor fi precipitaţii însemnate cantitativ, care, local, vor depăşi 20 litri/metrul pătrat în Oltenia, Muntenia, jumătatea sudică a Moldovei, iar în Munţii Banatului, Carpaţii Meridionali şi Orientali 40 litri/metrul pătrat.

În prima parte a intervalului, precipitaţiile vor fi mai ales sub formă de ninsoare, iar în cursul nopţii şi al zilei de joi se vor transforma în lapoviţă şi ploaie îndeosebi la câmpie şi deal. Local se va produce polei. Atenţionarea ANM face referire şi la intensificări treptate ale vântului care se vor semnala în regiunile sud-vestice, sudice şi estice, dar mai ales la munte, unde se pot depăşi 90 – 100 kilometri/oră.

Judeţele aflate sub Codul galben sunt: Galaţi, Vrancea, Covasna, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Prahova, Bucureşti, Ilfov, Giurgiu, Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Vâlcea, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin şi, parţial, judeţele Bacău, Braşov şi Sibiu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata