Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului ovarian

În 2014 la 8 mai, Ziua internațională de luptă împotriva cancerului ovarian se află la a doua sa marcare.

Pentru că rata de supraviețuire în cazul îmbolnăvirii de cancer ovarian este cea mai mică dintre toate cancerele ginecologice, în întreaga lume, prin evenimentele organizate cu prilejul acestei zile se urmărește o informare asupra simptomelor acestei boli.

Informarea populației cu privire la această boală mortală se realizează și prin întâlniri cu pacienți care împărtășesc experiențele trăite.

În 2009, reprezentanți ai organizațiilor pacienților din întreaga lume și profesioniști din domeniul medical s-au reunit într-o conferință internațională axată pe un schimb de experiențe din lupta lor împotriva acestui tip de cancer. Inițiativa marcării Zilei internaționale de luptă împotriva cancerului ovarian a fost prezentată în cadrul acestei întruniri, adoptată de către toți participanții și devenită zi internațională în anul 2013.

Cancerul ovarian este diagnosticat anual la aproximativ un sfert de milion de femei la nivel global și este responsabil pentru 140.000 de decese în fiecare an. Această statistică arată că femeile cu acest tip de cancer au cea mai mică rată de supraviețuire. Statisticile arată că doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian sunt susceptibile de a supraviețui timp de cinci ani, comparativ cu până la 89% din femeile cu cancer de sân, potrivit site-ului dedicat acestei zile.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) s-a alăturat asociațiilor de pacienți din întreaga lume, marcând, pentru prima dată în țara noastră, Ziua internațională de luptă împotriva cancerului ovarian în 2013.

În 2014, FABC organizează în București o discuție deschisă despre prevenția cancerului ovarian, la care vor participa specialiști în domeniu, care vor prezenta informații despre cum putem recunoaște cancerul ovarian și care este cea mai bună metodă de diagnosticare. Va participa și o supraviețuitoare a acestei maladii, care va împărtăși lupta ei împotriva acestei afecțiuni.

În România, cancerul ovarian reprezintă cea de-a 5-a formă de cancer ca frecvență, la femei, cu o incidență care este cu 50%  mai mare decât media mondială — 9,4 cazuri la 100,000 de locuitori. În fiecare an, în țara noastră se raportează peste 1.600 cazuri noi de cancer ovarian, în timp ce peste 900 de românce mor anual din cauza cancerului ovarian, potrivit FABC. Vârsta la care apare boala este între 40-50 de ani și între 60-70 de ani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata