Ziua mondială a luptei împotriva tuberculozei (TBC), marcată la 24 martie

Ziua mondială a luptei împotriva tuberculozei (sau Ziua Mondială TBC), marcată la 24 martie, evidenţiază momentul din 1882, când Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC.

Pentru 2014, tema campaniei Zilei Mondiale TBC este ”Atenţie ţinta de 3 milioane. Găseşte. Tratează. Vindecă tuberculoza”.

Marcarea acestei zile reprezintă o oportunitate de a continua eforturile pentru a putea controla boala la nivel mondial, ţinta fiind reducerea îmbolnăvirilor şi a deceselor.

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, din cele 9 milioane de oameni care se îmbolnăvesc anual de tuberculoză, o treime nu sunt înregistraţi de către sistemele de sănătate publică, deci nu beneficiază de îngrijiri medicale. O parte din această treime trăieşte în cele mai sărace şi vulnerabile comunităţi din lume. Obiectivul Zilei Mondiale TBC din 2014 este de a găsi modalităţile prin care aceşti oameni să poată primi un diagnostic şi un tratament adecvat, având astfel şansa de a se vindeca.

Deşi numărul anual de cazuri de boală scade cu valori mici, există posibilitatea ca obiectivele stabilite de OMS de a reduce numărul de cazuri de boală să poată fi atinse după anul 2015.

Campania de luptă împotriva tuberculozei din 2014 urmăreşte toate obiectivele înscrise în Planul Global Stop TBC 2011—2015 şi permite populaţiei de pe întreg globul să participe la controlul şi eradicarea bolii.

Tuberculoza este o boală a sărăciei — în proporţie de 95% pacienţii provin din medii sărace, fără venituri, fără locuri de muncă, cu mijloace reduse de subzistenţă. Tuberculoza pune probleme dramatice în ţările în curs de dezvoltare.

În România, scăderea incidenţei în ultimii ani a fost în medie de 4,7% pe an. Cu toate acestea, conform ultimului raport privind evoluţia tuberculozei al OMS, în anul 2012 România s-a situat din punctul de vedere al incidenţei tuberculozei între primele ţări europene şi pe primul locul în Uniunea Europeană. Rata incidenţei puţin sub 100 de cazuri la 100.000 de locuitori, reprezintă de 10 ori mai mult decât media în UE. Cele mai multe cazuri sunt în sud şi în est, zonele cele mai sărace ale ţării.

Pentru apărarea împotriva tuberculozei există vaccinul, dar se impune şi un regim de viaţă sănătos. Alimentele consumate zilnic trebuie să conţină multe vitamine, minerale, fibre, care să asigure nutrienţii necesari pentru o viaţă sănătoasă. Trebuie să ne asigurăm că apa băută este potabilă. Fructele trebuie spălate aşa cum permanent se recomandă, iar alimentele trebuie prelucrate termic în mod corespunzător.

În cazul îmbolnăvirii, tratamentul este de lungă durată, de şase sau de nouă luni, şi pentru vindecarea completă trebuie respectat sfatul medicului. Tratamentul se face gratuit, în spitalele de pneumoftiziologie. În ultimii ani, tot mai des, medicii au recunoscut că în unele cazuri microorganismele ies învingătoare în lupta cu medicamentele şi formele grave de tuberculoză nu mai pot fi tratate cu antibioticele existente. De aceea, se impune prevenirea îmbolnăvirii printr-un regim de viaţă corect, sănătos şi prin igienă, deoarece şansele de însănătoşire scad pe măsură ce rezistenţa microorganismelor creşte. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata