Bovinele și ovinele din rase românești- pe cale de dispariție

Românii le-au primit în curțile lor de sute de ani, iar acum sunt pe cale de dispariție. Este vorba despre mai multe rase de animale domestice pe care oamenii obișnuiau să le folosească în gosopodăriile lor. Sura de stepă este o bovină care apare și pictată de către Grigorescu sau rațca, o oaie care se mai găsește doar în trei sate din Banat. Acestea au fost cu timpul înlocuite cu rasele din alte țări deoarece aduc mai mult profit fermierilor.

Ultimele vaci din rasa Sura de Stepă le găsim într-un țarc al unei stațiuni zoo de pe lângă Iași. Din fericire, specialiștii au primit sarcina de a păstra specia care acum mult timp se regăsea în toate curțile românilor.

„Această rasă popula ţara noastră de mii de ani, chiar de mii de ani, prima atestare documentară a acestei rase aparţine lui Dimitrie Cantemir în descrierea Moldovei”, a declarat un specialist științific.

Sura de stepă dă în medie cam 2.000 de litri de lapte pe an, ceea ce înseamnă de cinci ori mai puțin decât vaca Holstein, cu toate că este foarte rezistentă la boli. Vaca Holstein a început să capete foarte multă importanță din anii 50, de către autoritățile comuniste.

” S-au creat, sau aşa se spune, rasele româneşti bălţată cu negru românească, bălţată românească în detrimentul surei, care încetul cu încetul a dispărut. A dispărut prin metisare, prin absorbţia cu aceste rase”, a declarat un specialist.

Importanță vacilor din rasa sura de stepă însemna aproximativ 60% din totalul de vaci din România în anul 1935. 40 de ani mai târziu, procentul a scăzut până la 0,6%. Iar astăzi mai sunt doar câteva exemplare care doar păstrează caracteristicile rasei, ce pot fi găsite în Buzău și în Dobrogea.

Românii primesc de la stat o subvenție de 200 de euro la hectarul de pășune dacă cresc sure de stepă sau alte bovine pe cale de dispariție, cum este și Bruna românească. Oamenii din domeniu consideră că este o sumă prea mică.

 „Identificaţi fermierii respectivi şi stimulaţi cu ajutorul unor subvenţii destul de consistente. Gen ceva de 500 de euro, cel puţin 500 de euro”, a mai declarat un cercetător științific.

Cu toate acestea, sura de stepă nu este singura rasă pe cale de dispariție din țara noastră. Mai există și alte animale, mai exact 12 rase de oi care cândva erau foarte întâlnite în țara noastră, iar acum numărul s-a redus remarcabil. Este vorba despre Țigaiei ruginii sau al Rațcăi. Aceasta se mai găsește în doar 1.000 de exemplare în Banat. Mai sunt în pericol de asemenea și caii de rasă semigreu românesc dar și caprele Alba de banat și Carpatina.

Sursa: observator.tv

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata