Care este dispozitivul inventat care poate salva Pământul?

130

Recent, oamenii de știință de la Universitatea Delaware din Statele Unite au reușit să dezvolte o invenție extraordinară, care este capabilă să ajute Pământul să supraviețuiască efectelor nocive dramatice provocate de dioxidul de carbon. Cercetătorii au creat un dispozitiv care poate capta în mod eficient 99% din carbonul din aer folosind un sistem electrochimic, ce este alimentat cu hidrogen.

Astfel, noua invenție, care a fost descrisă în revista Nature din 3 februarie 2022, poate ajuta, de asemenea, la producția comercială de celule de combustibil durabile, potrivit India Times.

În contextul acestuil element chimic, prin expunerea pe termen lung, la dioxid de carbon este dăunătoare pentru oameni, deoarece provoacă o serie de efecte nocive asupra sănătății, de la dureri de cap și până la creșterea ritmului cardiac.

În  mod normal, în mediul înconjurător, dioxidul de carbon este produs în procese naturale cum ar fi incendiile de pădure, erupțiile vulcanice și respirația umană. Activitățile oamenilor precum arderea combustibililor fosili contribuie, de asemenea, la creșterea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă.

Din punct de vedere al cantităţilor, acesta reprezintă două treimi din toate emisiile cu efect de seră din atmosfera Pământului, el fiind responsabil pentru producerea fenomenului de efect de seră, extrem de periculos pentru planeta noastră.

În prezent, inginerii de la Universitatea Delaware, Statele Unite, au conceput o modalitate de a capta 99% din carbonul din aer utilizând un sistem electrochimic alimentat cu hidrogen.

Deși cercetarea inițială s-a concentrat pe celulele de combustie cu membrană de schimb de hidroxizi, cercetătorii au descoperit că acestea sunt extrem de sensibile la dioxidul de carbon.

Aşadar, prototipul dezvoltat de experți poate filtra 10 litri de aer pe minut și elimină 99% din dioxidul de carbon. Proiectul inițial ar scăpa mașinile de poluare, însă el poate fi folosit și la alte mijloace de transport, precum avioane, nave spațiale și chiar submarine.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Ziare.com