Ratele creditelor se vor actualiza la 1 iulie 2022

525

Românii cu credite au parte de vești extrem de proaste, prin faptul că aceștia vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru plata creditelor, după ce acestea vor fi actualizate începând cu data de 1 iulie.

Indicele ROBOR la trei luni, folosit în calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a crescut la 6,07%, după ce luni a atins 6,05%. De altfel, la începutul lunii mai, acest indice era de 5,01%, în creștere față de începutul lunii aprilie când era la 4,60%.

În contextul bancar, politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piață, inflația și politica fiscală reprezintă factorii principali care determină evoluția ROBOR.

În ceea ce privește indicele ROBOR la șase luni, cel folosit în calcularea dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, acesta a ajuns la 6,18% în cursul zilei de marți, după ce luni înregistrase 6,17%.

În plus, Indicele ROBOR la 12 luni a crescut și el marți, ajungând la 6,38%, de la 6,36% cât a înregistrat luni.

Astfel,  de la data de 1 iulie, ratele creditelor se vor actualiza, motiv pentru care românii cu credite vor avea parte de noi majorări.

Concret, sute de mii de români care au creditele calculate în funcție de ROBOR vor plăti lunar cu 350 de lei mai mult față de ultima actualizare care a avut loc în aprilie.

În România, la această oră, indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) este de 1,86% pe an, calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul IV 2021. Acest indice este și el în creștere față de cât era în urmă cu trei luni – la acel moment IRCC era de 1,17% pe an.

Specialiștii BNR vin cu vești proaste

Specialiștii Băncii Naționale a României (BNR) afirmă că inflația ar putea sări de 14% în luna iunie și ar urma să coboare ușor, însă va continua să fie de două cifre până în vara anului viitor.

În plus, având în vedere că măsurile pentru populație vor expira în luna martie, specialiștii se așteaptă la noi creșteri de prețuri, estimând o inflație de 12,4% în 2023, inflație ce va scădea în a doua parte a anului viitor.

Cu toate acestea, dacă Europa va decide să se rupă complet de gazele rusești, acest lucru ar da peste cap toate calculele specialiștilor.

În afirmaţiile sale, ”Anul acesta vârful, anul următor avem o cocoașă să-i spunem, care și aceasta ar putea să dispară în condițiile în care măsurile de plafonare a preturilor la energie sunt prelungite. Operăm într-un context foarte incert. Desigur că oprirea gazelor rusești către Europa ar da calculele peste cap. Nu este scenariul nostru de bază. Ținem cont de context, dar nu este scenariul nostru de bază. Ar fi un scenariu urât”, spune economistul Cristian Popa, membru în consiliul de administrație al BNR.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata