În primul trimestru, numărul de tranzacții a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani, în timp ce criza bancară afectează încrederea

36

Încheierea de tranzacții la nivel mondial a suferit cel mai slab început de an din ultimul deceniu, în condițiile în care perspectivele economice tot mai sumbre au redus activitatea, iar criza bancară transatlantică a frânat asumarea de riscuri.

Primul trimestru al anului 2023 a fost cel mai lent început de an din 2013, deoarece creșterea ratelor dobânzilor a pus capăt avalanșei de tranzacții care a urmat debutului pandemiei Covid-19 și costurilor ieftine de împrumut pe care le-a introdus.

Valoarea fuziunilor și achizițiilor a scăzut cu 45% de la an la an, ajungând la 550,5 miliarde de dolari între ianuarie și martie, cea mai mare scădere în primul trimestru din 2001, potrivit datelor Refinitiv.

Cealaltă întrebare la care se gândește toată lumea este dacă această criză bancară a fost evitată sau doar amânată.

“Mediul pentru tranzacțiile de fuziuni și achiziții continuă să fie foarte provocator”, a declarat Frank Aquila, partener senior de fuziuni și achiziții la Sullivan & Cromwell. “Îngrijorările din ce în ce mai mari cu privire la economie în general și perspectiva unei recesiuni în cursul acestui an în Statele Unite au făcut cu siguranță ca factorii de decizie să ezite să meargă mai departe cu tranzacțiile în unele sectoare.”

Un trimestru deja lent s-a transformat într-unul de tumult istoric în martie, odată cu prăbușirea Silicon Valley Bank din SUA și achiziționarea de salvare a Credit Suisse de către rivalul său local UBS.

Consilierii se tem că aceste episoade vor reduce și mai mult potențialul de revenire a activității, având în vedere volatilitatea crescută a piețelor și riscul unei recesiuni în SUA în cursul acestui an.

“Cealaltă întrebare la care se gândește toată lumea este dacă această criză bancară a fost evitată sau doar amânată”, a declarat Naveen Nataraj, codirector al diviziei de consultanță din SUA a Evercore.

Europa a fost principalul întârziat în acest ultim trimestru, activitatea regională de tranzacții scăzând cu 63% la 81,6 miliarde de dolari, în timp ce SUA a înregistrat o scădere de 47% la 271,7 miliarde de dolari, iar regiunea Asia-Pacific a scăzut doar cu 24% la 134,6 miliarde de dolari.

Sectoare precum sănătatea, tehnologia și industria nu au scăzut atât de mult. Tranzacțiile din domeniul sănătății au reprezentat aproape o cincime din tranzacții, atingând un maxim al ultimilor doi ani în această perioadă, stimulată de cea mai importantă tranzacție a trimestrului – achiziționarea de către Pfizer a biotehnologiei Seagen, axată pe oncologie, în valoare de 43 miliarde de dolari.

“Marile companii farmaceutice doresc active care să fie cât mai puțin riscante”, a declarat Philippe Gallone, director general al Moelis & Co specializat în domeniul sănătății, care a avertizat că există doar un număr limitat de ținte disponibile

Pe o piață în schimbare, firmele financiare mai mici au reușit să își crească cota de piață. În timp ce JPMorgan și Goldman Sachs au condus clasamentul consilierilor în domeniul fuziunilor și achizițiilor, Centerview Partners, mai mică, a ocupat locul al treilea în cel mai bun rezultat pentru o operațiune de tip boutique din ultimele decenii.

În timp ce a devenit ușor mai ușor să se împrumute fonduri pentru a finanța tranzacții, firmele de achiziții au convenit în acest trimestru cea mai mică valoare a tranzacțiilor din 2020 încoace, cu 136,1 miliarde de dolari.

Un obstacol principal în calea tranzacțiilor rămâne scăderea evaluărilor, companiile încă ezită să negocieze tranzacții care ar cristaliza realitatea unor prețuri mai mici. Cu toate acestea, presiunea exercitată asupra firmelor de capital privat pentru a negocia tranzacții ar putea duce la o explozie de activitate odată ce piața se redeschide, potrivit lui Simona Maellare, codirector global al grupului de capital alternativ la UBS.

“Dacă vreți să vindeți, trebuie să fiți pregătiți pentru că va fi un ambuteiaj” când se va redeschide piața, a spus ea.

Creșterea ratelor dobânzilor a afectat, de asemenea, capacitatea cumpărătorilor de a finanța achiziții mai mari. Tranzacțiile de dimensiuni medii au fost mai rezistente, potrivit bancherilor.

Totuși, unele corporații și firme de investiții au încercat să profite de scăderea prețurilor pentru a face tranzacții strategice.

De exemplu, CVS a acceptat să achiziționeze operatorul de centre de îngrijire primară Oak Street Health pentru 10,6 miliarde de dolari, o mișcare care va accelera pătrunderea sa în alte părți ale lanțului de asistență medicală.

“Începem să vedem companii care își ridică capul și văd dacă pot exista oportunități”, a declarat Daniel Mendelow, care este, de asemenea, codirector al diviziei de consultanță din SUA a Evercore.

Grupurile de credit private au continuat să joace un rol important în a ajuta la finanțarea tranzacțiilor. Firme precum Apollo, Ares și Blackstone sunt pregătite să subscrie cel mai mare împrumut direct înregistrat vreodată, de 5,5 miliarde de dolari, pentru a ajuta la finanțarea achiziției de către Carlyle a unei participații de 50% în compania de analiză a asistenței medicale Cotiviti, a raportat FT.

Între timp, Silver Lake a adunat unul dintre cele mai mari cecuri de capitaluri proprii pentru o achiziție de capital privat în achiziția Qualtrics, în valoare de 12,5 miliarde de dolari, alături de cel mai mare fond de pensii din Canada.

“În ultimele trei trimestre am văzut mai multă creativitate din partea capitalului privat”, a declarat Kevin Brunner, co-șef al departamentului global de fuziuni și achiziții la Bank of America. “Vedem, de asemenea, mai multe tranzacții, în principal în sectoarele de creștere, în care marea majoritate a prețului de achiziție este finanțată prin capitaluri proprii”

 

Sursa: www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online