Președintele belarus Aleksandr Lukaşenko a stârnit furie în Ucraina

35

Președintele din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a lansat recent un avertisment grav pentru Ucraina! Acesta a sugerat că autoritățile din țara vecină sunt responsabile pentru încheierea războiului. În caz contrar, a spus el, conflictul se va termina cu „distrugerea completă” a țării.

Cu acest mesaj, președintele belarus Aleksandr Lukaşenko a stârnit furie în Ucraina. Acesta a spus într-un videoclip distribuit pe rețelele de socializare că „totul se află acum în mâinile Ucrainei dacă nu vor să moară un număr mare de oameni”.

De asemenea, acesta a ținut să spună și că totul va fi refăcut, odată ce războiul din Ucraina s-a încheiat.

Mai apoi, Aleksandr Lukaşenko a precizat că Belarus este pregătit „să negocieze, să coopereze, să fie prietenul” Ucrainei.

În urma acestui mesaj, trebuie menționat că răspunsul autorităților ucrainene nu a întârziat să apară. Consilierul ministrului ucrainean de Interne, Anton Geraşcenko, a scris recent pe contul său de Twitter că declarațiile lui Lukaşenko reprezintă „teatrul absurdului”.

Aleksandr Lukaşenko a spus că nu va trimite militari în Ucraina

În precizările sale, în altă ordine de idei, preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a transmis anterior că nu va trimite militari în Ucraina.

Astfel, „Astăzi se vehiculează ideea că Lukaşenko vrea să-şi trimită militarii în Ucraina. Am spus deja de o mie de ori că nu am astfel de planuri”, a afirmat vineri preşedintele belarus, în timpul unui eveniment care a avut loc la Corporaţia Naţională de Biotehnologie din Belarus (BNBC), potrivit agenţiei oficiale BELTA.

Lukaşenko a susţinut că, de fapt, opoziţia ”autoexilată” este cea care îi trimite pe belaruşi la moarte.

„N-avem ce căuta acolo în Ucraina. Nu avem nevoie să trimitem oameni acolo ca să lupte”, a insistat el.

Însă, EFE notează că, pe parcursul invaziei ruse în Ucraina, Belarusul s-a situat de partea preşedintelui rus Vladimir Putin şi şi-a pus la dispoziţie teritoriul pentru lansarea de atacuri împotriva Kievului.

Concret, la data de 4 octombrie, Lukașenko a recunoscut că Belarusul este implicat în războiul împotriva Ucrainei.

Astfel, „În ceea ce privește participarea noastră la operațiunea militară specială din Ucraina – luăm parte la ea”, a declarat el. „Noi nu ascundem acest lucru, dar nu ucidem pe nimeni. Nu ne trimitem militarii nicăieri”.

Totodată, preşedintele belarus a declarat în ziua de 14 octombrie că 70.000 de militari belaruși şi până la 15.000 de militari ruşi vor fi implicaţi într-un nou Grup de forţe ruso-belarus.

Autorităţile din Belarus au publicat un videoclip care pretindea că arată sosirea trupelor ruse în Belarus.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro