Medicii de familie germani ies la atac contra planurilor de reformă din sănătate

Medicii de familie germani ies pe baricade contra planurilor de reformă ale ministrului german al sănătăţii, Philipp Roesler (FDP – liberali). Asociaţia Medicilor de Familie din Germania avertiza asupra unui pericol pentru sistemul de sănătate în cazul în care guvernul va limita onorariile medicilor generalişti, aşa cum intenţionează, scrie ziarul german DerWesten, în ediţia de miercuri.

Medicii de familie vor să protesteze contra planurilor de reformă printr-o acţiune cu afişe la nivel federal, ameninţând inclusiv cu închiderea cabinetelor, în timp ce politicienii din coaliţia de guvernare reacţionează cu neînţelegere la anunţurile de protest. Pentru a închide găurile financiare tot mai mari, ministrul Roesler intenţionează pe lângă creşterea contribuţiilor şi reduceri de miliarde la nivel de medici, spitale, medicamente şi case de asigurări de sănătate.

În cazul medicilor generalişti, ministrul intenţionează să limiteze onorariul la aşa numitele contracte de medic de familie. Astfel de contracte trebuie încheiate din 2009 de către casele de asigurări de sănătate cu asociaţia medicilor de familie. Pacienţii care iau parte la ele se obligă în caz de boală să meargă mai întâi la medicul de familie. Acesta îi trimite – dacă este necesar – mai departe la un medic specialist.

În acest fel se intenţionează evitarea unor costuri inutile. Medicii de familie primesc în schimb o remuneraţie pentru munca în plus mai mare decât prin sistemul tradiţional al asociaţiilor de medici cu contract la casa de asigurare. Roesler vrea acum să elimine aceste diferenţe de remuneraţie, contractele de medic de familie încheiate deja urmând să fie valabile în continuare, în timp ce noile contracte vor fi ajustate la condiţiile sistemului tradiţional.

Asociaţia medicilor de familie priveşte acest lucru drept o declaraţie de război. În cazul în care onorariile medicilor generalişti vor fi în continuare reduse, îngrijirile medicale, mai ales în provincie, urmează să se prăbuşească treptat, avertiza şeful asociaţiei, Ulrich Weigeldt. Directorul executiv principal al asociaţiei, Eberhard Mehl, avertiza şi el că o reducere a îngrijirilor acordate de medicii de familie ‘ar putea costa vieţi omeneşti’.

Medicii de familie doresc acum să avertizeze legat de planurile lui Roesler prin afişe lipite la cabinetele lor, pe care stă scris: ‘Ministrul sănătăţii periclitează sănătatea Dvs’. Pentru 15 septembrie, medicii au în vedere o ‘zi de acţiune’ la cabinetele lor. Pe deasupra, ei vor să trimită pacienţii şi mai mult la medicii specialişti şi să prescrie toate investigaţiile care fac posibil un diagnostic.

‘Acest lucru va duce la o creştere enormă a costurilor’, declara Mehl. Prin această acţiune, medicii de familie vor să atragă atenţia asupra rolului lor specific de ‘piloţi’ în cadrul sistemului medical. Un sistem funcţional de medicină de familie ajută la economisirea banilor, argumentau ei. Dacă, în schimb, pacienţii se duc direct la medicul specialist, cheltuielile cresc.

În cazul în care politicienii nu vor ceda, medicii generalişti ameninţă cu închiderea pentru anumite perioade a cabinetelor lor şi în ultimă instanţă cu renunţarea la aprobările de funcţionare (decontare a tratamentelor) în regim de asigurare date de casele de asigurări de sănătate.
Asociaţia medicală Hartmannbund şi-a exprimat sprijinul pentru medicii de familie şi a avertizat privind o escaladare a disputei, solicitând ca serviciile suplimentare – la fel ca în cazul contractelor de medic de familie – să fie remunerate extra şi pe viitor.

Ministerul Sănătăţii a respins imediat solicitările, afirmând că anunţul de protest este ‘complet inacceptabiľ şi ‘neadecvat atât din punct de vedere al conţinutului cât şi al stilului’. În ce priveşte remuneraţia medicilor, trebuie să existe echitate, chiar şi printre medicii de familie, declara în acest sens Annette Widmann-Mauz (CDU – creştin-democraţi), secretar de stat parlamentar pentru sănătate.

Expertul pe probleme de sănătate al CDU Jens Spahn critica tonul asociaţiei, calificându-l drept ‘smiorcăială necredibilă’, în timp ce experta pe probleme de sănătate din partea FDP, Ulrike Flach, îndemna medicii să nu poarte disputa pe spinarea pacienţilor.

Cea mai mare casă germană de asigurări de sănătate, Barmer GEK, a apelat la medicii de familie pentru ca aceştia ‘să revină la realitate’, vicepreşedintele Barmer GEK, Ulrich Schlenker, declarând că nu li se poate cere nici asiguraţilor şi nici celorlalţi medici să accepte ideea că medicii de familie sunt singurul grup care nu participă la măsurile de austeritate, ba chiar cer onorarii mai mari.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata