Rușii le-au spus americanilor că nu au de gând să invadeze Ucraina, în cadrul Negocierilor de la Geneva

11

În cadrul primei runde intensă de negocieri în Elveția, menită să găsească o cale diplomatică pentru atenuarea tensiunilor, oficialii americani și ruși au încheiat întâlnirea care adurat mai mult de şapte ore, pe măsură ce Rusia amenință cu acțiuni militare în Ucraina. Întâlnirea a durat mai mult de șapte ore, scrie Digi 24.

Conduse de un adjunct al ministrului de externe rus, Serghei Riabkov, și de secretarul adjunct, Wendy Sherman, delegaţiile oficiale au avut loc la Misiunea SUA din Geneva, imediat după ora locală 9 dimineața.

Primele negocieri, dintr-o serie de discuții, care vor avea loc în Europa în această săptămână, s-au învârtit în jurul solicitărilor făcute de Kremlin care cere „garanții de securitate” din partea NATO.

În contextul cordial, discuțiile cu SUA privind garanțiile de securitate, au fost dificile și pline de profesionalism, fără a încerca să se evite unghiurile ascuțite, a declarat șeful delegației ruse.

În opinia sa, „Statele Unite au tratat foarte serios propunerile Rusiei privind securitatea și le-au analizat cu atenție”, a declarat ministrul adjunct al afacerilor externe din Federația Rusă. Partea rusă a explicat de ce extinderea NATO este un imperativ categoric peste care Rusia nu poate trece, a mai declarat oficialul de la Kremlin.

În plus, „Rusia nu va mai permite SUA să se joace cu focul”, a mai spus Riabkov pentru presa rusească. Acesta a mai declarat că Rusia va decide pașii pe care îi va urma, după negocierile din 12-13 ianuarie.

De altfel, oficialii ruși le-ar mai fi spus omologilor americani că nu au de gând să invadeze Ucraina.

Astfel, „Nu există niciun motiv să ne așteptăm la un fel de scenariu de escaladare”, a declarat Serghei Riabkov.

La rândul lor, delegaţii americani susțin că a transmis Rusiei că nu acceptă solicitările imperative ca Ucraina să nu fie admisă în NATO.

Aşadar, „Nu vom permite nimănui să schimbe politica NATO a ușilor deschise, care a fost întotdeauna esențială pentru alianța NATO”, a declarat Sherman. „Nu vom renunța la cooperarea bilaterală cu statele suverane care doresc să lucreze cu Statele Unite. Și nu vom lua decizii despre Ucraina fără Ucraina, despre Europa fără Europa sau despre NATO fără NATO.”, a mai spus aceasta. „Pentru succesul negocierilor este nevoie de dezescaladarea tensiunilor de la granița ruso-ucraineană.”

În concluzie, „Statele Unite vor adoptat sancțiuni financiare dure în raport cu Rusia, dacă aceasta va invada Ucraina”, a mai completat secretarul adjunct american.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata