Spania nu va recunoaște independența Kosovo față de Serbia

59

În mesajul său Spania informează că se amplifică tensiunile deja existente între Serbia și Kosovo. Șeful guvernului spaniol, Pedro Sanchez, a făcut anunțul în urmă cu doar câteva momente.

În cadrul unei vizite efectuate în Albania, șeful guvernului spaniol, Pedro Sanchez, a subliniat faptul că Madridul nu va recunoaște niciodată independența Kosovo față de Serbia.

În acest sens, precizările oficialului spaniol vin în condițiile în care tensiunile interetnice din nordul Kosovo au atins cote maxime în ultimele zile.

Pentru Spania însă, o astfel de recunoaștere este exclusă, având în vedere că există o declarație unilaterală de independență despre care consideră că încalcă dreptul internațional. „Nu putem fi în favoarea acestei recunoașteri a Kosovo”, a insistat premierul Spaniei.

Spania nu va recunoaște independența Kosovo față de Serbia

Pe de altă parte, el a adăugat că acest lucru nu împiedică Spania să susțină dialogul dintre Belgrad și Pristina, „care sperăm că se va realiza”.

Astfel,  Sánchez și-a încheiat la Tirana turneul de patru zile care l-a desfășurat în cinei țări baltice. În cadrul vizitelor sale, oficialul spaniol a vorbit despre sprijinul pe care țara sa îl oferă tuturor statelor care vor să devină membre ale UE.

Referitor la conflictul dintre Serbia și Kosovo, începând cu data de 1 august, populația sârbă mai răspândită în nordul Kosovo, ar fi trebuit să înceapă să deţină acte de identitate eliberate de autorităţile kosovare.

Totodată, noile norme mai prevăd și că până la sfârşitul lunii septembrie aceștia trebuie să înlocuiască plăcuţele de înmatriculare auto sârbe cu cele eliberate de instituţiile kosovare.

Tenisunile dintre Serbia și Kosovo au atins cote maxime

Însă, aceste reguli au stârnit un val de nemulțumiri în rândul populației, iar etnicii sârbi au declanșat proteste fără precedent, dar și baraje rutiere. În test sens, în cursul zilei de Dumincă, Pristina a decis să închidă toate trecerile de frontieră de la Jarinje şi Brnjak.

Totodată, conflicte există și între oficiali. Premierul kosovar Albin Kurti a fost cel care l-a acuzat pe preşedintele sârb Aleksandar Vucic de alimentarea tensiunilor interetnice. De cealaltă parte, nici Vucic nu s-a lăsat mai prejos și a avertizat Pristina, cerându-i încetarea imediată a politicilor ostile împotriva sârbilor.

Totodată, el a făcut un apel și la populaţia sârbă căreia i-a cerut să păstreze calmul şi să nu răspundă în fața niciunei provocări.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata