Cum să campezi fără probleme chiar și pe vreme rea?

Plimbările în natură sunt o adevărată sursă de relaxare, pentru că îți oferă șansa de a te deconecta pentru câteva zile de rutina în care ești prins. 

Planifici să înnoptezi la cort, astfel încât să simți o adevărată conexiune cu natura? 

Alegi să mergi cât mai aproape de inima naturii, acolo unde nu este nici țipenie de om? 

Atunci trebuie să știi cum să previi scenariul mai puțin plăcut al campării pe vreme rea, mai ales dacă organizezi o astfel de aventură alături de cei mici. 

Pregătește-te pentru schimbări bruște ale vremii 

Orice iubitor al drumețiilor în natură știe că, atunci când stai la cort, vremea schimbătoare se resimte altfel decât atunci când ai o cazare la pensiune sau la hotel. “Zilele cu soare” pot fi sau nu prezente, mai ales în zonele de munte, indiferent de predicțiile meteo. 

Așadar, este indicat să te pregătești din timp pentru cele mai înnorate scenarii, cu ploi și alte averse, astfel încât o ieșire în camping la cort să fie la fel de plăcută, indiferent de vreme. 

Atunci când îți pui cortul, asumă-ți din start faptul că s-ar putea să plouă. Așadar, adaugă pe lista de drumeție hainele impermeabile, cizmele de cauciuc, pelerina ta de ploaie, precum și haine din materiale sintetice, ce se usucă mai ușor și rețin mai bine căldura la interior.  

Evită greșeala de a avea la tine doar un rând de haine, iar acelea, din materiale precum bumbacul sau alte țesături ce îi permit pielii să respire ușor. Natura impune un alt tip de garderobă, orientată mai degrabă spre utilitatea produselor, decât spre design sau confort. 

Ia la tine soluții de protecție împotriva umezelii 

Stai la cort și se anunță vreme rea? Este indicat să ai la tine o prelată din polipropilenă cu inele, cu dimensiuni adaptate celor pe care le măsoară cortul tău. Găsește o soluție ce permite o detașare facilă, atunci când ploaia s-a oprit, sau o fantă suficient de generoasă, pentru a reduce pe cât de mult posibil nivelul de condens produs în interior. 

Dacă te plimbi și te prinde ploaia, pentru rucsac (în cazul în care nu ai deja la îndemână unul impermeabil) vei avea nevoie de o husă de protecție. Ca masura extrema, poți improviza în timp real o husă dintr-un sac menajer. 

Este important să te asiguri că apa nu intră în rucsac sau în cort, atunci când plouă abundent pentru câteva zile, sau cel puțin, să știi că nivelul de apă este unul redus și nu afectează o suprafață foarte mare a spațiilor / articolelor de camping uscate. 

Alege un cort realizat din materiale impermeabile

Un cort impermeabil reprezintă soluția ce împiedică transformarea unei campări pe ploaie într-un veritabil coșmar. Ține cont de impermeabilitatea produsului ales, atunci când dorești să comanzi online, sau sa cumperi din magazin, un astfel de produs. 

Cortul impermeabil îți permite să prelungești vacanța ta în natură oricât de mult dorești, indiferent de vreme. Atât timp cât materialele acestuia împiedică intrarea apei înăuntru, astfel încât alimentele și celelalte articole de camping să rămână uscate, ai la îndemână un spațiu de refugiu sigur.

Iată o serie de sfaturi suplimentare, pentru a te bucura de vacanța la cort chiar și atunci când vremea de afară nu este chiar cea mai plăcută: 

  • Găsește o suprafață de teren cât mai dreaptă posibil și, preferabil, pe o zonă cât mai ridicată, astfel încât apa de ploaie să nu băltească în acel perimetru de campare. 
  • Întinde pânza cortului cât mai mult posibil, procedând la fel și cu prelata exterioară, atașata ulterior peste acesta. În caz contrar, apa va rămâne pe cort, iar vântul va mișca mult mai puternic pereții acestor spații. 
  • Lasă bocancii de drumeție în zona de intrare, în cazul în care ai deja un cort ce dispune și de un mic vestibul. De asemenea, articolele vestimentare ude trebuie lăsate tot acolo, iar dacă afară este frumos, trebuie ținute cât mai întinse, într-un loc însorit. 
  • Asigură-te că spațiul interior al cortului este ventilat foarte bine, chiar și atunci când afară plouă. În caz contrar, se va forma condens, fapt ce te va putea face să crezi în mod eronat că apa de ploaie a început să pătrundă în cort. 
  • Adaugă pe lista cu articole de camping și un sac de dormit cu strat izolator sintetic, astfel încât nopțile la cort să poată fi cât mai confortabile. 

Iată sfaturile noastre, privind camparea la cort pe vreme rea. Îți recomandăm să ai la tine toate soluțiile mai sus amintite, pentru a te bucura de ieșirea în natură, indiferent de condițiile meteo.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata