Achiziția unei case destinate închirierii: investiție sau nu?

59

Investiția în imobiliare înseamnă, de cele mai multe ori, crearea unui patrimoniu imobiliar,  Dar este oare profitabil să cumperi un apartament pentru a-l închiria? Într-adevăr, dacă ai deja o reședința principală, cumpărarea unei alte proprietăți, nouă sau veche, îți poate oferi posibilitatea nu doar de a construi un patrimoniu imobiliar, dar și de a obține în același timp venituri din chirie pe termen lung, iar odată cu amortizarea achiziției poți să beneficiezi de un venit suplimentar semnificativ, pentru un cont de economii sau, de ce nu, pentru pensie. 

 Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să faci cele mai bune alegeri în acest sens.

1. Selectează un cartier dinamic, potrivit unor nevoi diferite 

Locația este cheia oricărei achiziții imobiliare. Această regulă este cu atât mai importantă în contextul unei locuințe destinate închirierii, mai ales în această perioadă de incertitudine economică. Pentru că va trebui să găsești un chiriaș nu doar dispus să semneze un contract de inchiriere, dar și să asigure rentabilitatea închirierii proprietății tale.

Unde să investești în imobile noi de închiriat? Un oraș caracterizat printr-o creștere continuă a populației, un cartier bine deservit de mijloacele de transport în comun, dotat cu magazine și servicii… trebuie să alegi cu grijă locația viitoarei tale investiții imobiliare.

Nu te grăbi să semnezi un contract vanzare cumparare pentru un apartament cu patru camere, de exemplu, deci destinat familiilor, dacă nu ai verificat cu atenție proximitatea și calitatea școlilor și colegiilor din cartier sau dacă există campusuri universitare sau colegii în apropiere, astfel încât un apartament de patru camere să poată fi partajat, dacă este necesar.

2. Studiază bine piața pentru o investiție imobiliară bună

Pentru orice investiție imobiliară bună, un studiu al pieței de închiriere este imperativ. Odată ce locația a fost aleasă, consultă anunțurile imobiliare pentru a afla tariful locuințelor vacante din zona aleasă și tarifele de închiriere. O proprietate oferită spre închiriere cu o chirie excesivă va fi mai greu de închiriat, iar ocupanții o vor părăsi cu prima ocazie când va apărea ceva mai puțin costisitor în aceeași zonă.

3. Cumpără o proprietate pentru închiriat, dar una care îți place

Pare un sfat simplu, dar totuși poate fi cheia succesului unei investiții imobiliare. O întrebare bună de pus înainte de a achiziționa o casă, chiar și destinată închirierii: oare mi-ar plăcea să locuiesc aici? Ar putea deveni aceasta reședința mea principală? Îmi place mediul, caracterul practic al cartierului, decorarea locuinței?

Dacă proprietatea și condițiile îți plac, acest lucru îți va crește șansele ca achiziția ta să-i seducă pe alții și să găsești cu ușurință un chiriaș. De exemplu, între un apartament orientat spre nord, fără balcon și un apartament nou, luminos, cu living orientat spre sud și terasă mare, este evident că a doua proprietate va fi mai ușor de închiriat.

4. Fă o investiție imobiliară, dar diversifică

Un sfat important pentru investiții imobiliare de succes este să diversifici.

Pentru o primă investiție de închiriere, este indicat ca același buget să favorizeze achiziția mai multor suprafețe mici, în cartiere sau chiar orașe diferite, mai degrabă decât a unei singure proprietăți mai mari. Diversifică și tipurile de investiții imobiliare: de ce să nu investești într-un apartament nou, de închiriat gol, de exemplu, pentru a fi dat spre chirie ca spațiu de birouri, și un altul, mobilat și utilat, care poate fi o reședință potrivită pentru studenți sau cupluri tinere.

5. Nu căuta profitabilitatea iluzorie și rapidă

Succesul unei investiții imobiliare atunci când vine vorba de cumpărare pentru închiriere necesită și o anumită prudență în ceea ce privește rentabilitatea imobiliară. Având în vedere performanțele financiare ale investițiilor tradiționale, un randament imobiliar de 3 până la 4% pe an este foarte potrivit pentru o astfel de investiție. Este mai bine să nu neglijezi să calculezi singur profitabilitatea investiției, gândindu-te și la costul impozitelor pe proprietate și al creditelor ipotecare. Costul unui împrumut nu este deloc de neglijat. Prin urmare, este important să negociem cât mai bine rata dobânzii, precum și asigurarea împrumutatului. Optarea pentru un broker ipotecar care va oferi mai multe simulări de împrumut este o soluție pentru a reduce acest cost și deci, pentru a obține o rentabilitate bună a investiției.

 

Achiziționarea unei proprietăți este orice, mai puțin o simplă formalitate. De foarte multe ori, poate fi chiar proiectul vieții! Iar, în cazul unei proprietăți destinate închirierii poate fi, în timp, proiectul vieții copiilor tăi. 


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News