Îngrijirea saltelei: 6 sfaturi pentru a menține calitatea saltelei

34

Salteaua pentru pat este făcută să reziste câțiva ani buni, însă durata de viață a acesteia depinde și de modul în care ai grijă de ea. O saltea de calitate îngrijită și folosită în mod corespunzător poate să te țină chiar și 12-15 ani.

Pentru a ajunge la această performanță, trebuie să ții cont de câteva reguli simple, pe care le vei afla continuând lectura acestui material.

 

Folosește o husă de protecție

Orice tip de saltea este bine să fie comandată „la pachet” cu o husă de protecție, care este o piesă esențială pentru a-i prelungi durata de viață. Protecția asigurată de aceasta constă în reținerea transpirației și a murdăriei, care astfel nu mai ajung pe suprafața saltelei.

Husa este mult mai ușor de curățat decât salteaua, fiind suficient să o bagi la mașina de spălat. Pentru a evita acumularea murdăriei și a acarienilor, este recomandat ca să speli husa de protecție cam o dată la două luni. De asemenea, când aceasta dă primele semne de uzură trebuie schimbată imediat.

 

Aspiră salteaua din timp în timp

Chiar și cu o husă de protecție, praful și acarienii se acumulează cu timpul pe suprafața saltelei, iar aceasta trebuie curățată. Poți face această operațiune atunci când speli husa, iar în acest caz ai nevoie de un aspirator. Salteaua se aspiră pe întreaga suprafață, insistând asupra cusăturilor.

Chiar și dacă salteaua este folosită doar ocazional, așa cum ar fi cazul unei saltele 140X200 pentru camera de oaspeți, aceasta tot trebuie aspirată periodic.

 

Așteaptă un sfert de oră înainte de a face patul

Chiar dacă ești o persoană foarte ordonată, trebuie să-ți calci pe inimă și să lași patul nefăcut dimineața, cel puțin un sfert de oră. În acest timp, este de preferat să lași fereastra larg deschisă, pentru ca încăperea să fie bine aerisită.

Explicația stă în faptul că, la prima oră a dimineții, în husa de protecție și așternuturi este acumulată umezeală datorată transpirației. Dacă întinzi imediat cuvertura, această umezeală nu are timp să se evapore și se va îmbiba în saltea.

Prin urmare patul trebuie lăsat nefăcut dimineața pentru ca așternuturile să se aerisească și să se usuce complet.

 

Întoarce salteaua o dată la câteva luni

O saltea folosită timp îndelungat pe o singură față va ajunge la un moment dat să își schimbe forma și va deveni mai puțin confortabilă. Pentru a evita o astfel de situație, este recomandat să întorci salteaua de pe o față pe alta cel puțin de două ori pe an. În acest mod, sunt folosite ambele fețe și se evită deformarea saltelei.

Atunci când faci această operațiune, este neapărat necesar să aspiri salteaua pe ambele fețe și să o lași câteva ore să se aerisească, pentru a distruge acarienii.

 

Asigură o bună ventilație a saltelei

Pentru că tot am amintit de aerisirea saltelei, ar mai fi de adăugat că aceasta trebuie să fie permanent bine ventilată în partea inferioară. În acest mod, umiditatea este eliminată mai eficient, iar salteaua este protejată.

Pentru a asigura buna ventilație a saltelei aceasta trebuie așezată pe o suprafață cu perforații, care permit circulația aerului. Dacă suprafața nu poate asigura o bună ventilare în partea inferioară, salteaua trebuie să fie aerisită mai des.

 

Folosește un topper

Topperul este o saltea mult mai subțire, care se așează peste salteaua principală pentru a o proteja și pentru a oferi un plus de confort. Și aceasta, la rândul ei, trebuie echipată cu o husă de protecție, iar în acest mod scad considerabil șansele ca transpirația și praful să ajungă la salteaua principală.

Aceleași reguli enumerate până acum se aplică și în cazul topperului, cu mențiunea că acesta are o durată de viață mai redusă. Pentru a evita acumularea acarienilor și a asigura un grad maxim de protecție a saltelei, un topper trebuie schimbat o dată la cinci ani.

 

Dacă vei ține cont de aceste reguli, vei prelungi durata de viață a saltelei și vei avea parte în fiecare noapte de un somn liniștit și odihnitor

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata