Tipuri de jaluzele interioare și cum să alegi

42

Instalarea jaluzelelor poate fi o sarcină descurajantă. Din fericire, realitatea este mult mai simplă decât ai putea crede. De fapt, instalarea jaluzelelor poate fi la fel de simplă ca și cum ai fixa un tablou la locul lui.

În rândurile de mai jos îți vom arăta care sunt principalele tipuri de jaluzele interioare și îți vom da câteva sfaturi esențiale.

Deși instalarea unor jaluzele interioare poate părea intimidantă, este de fapt destul de rapidă și ușoară, chiar dacă nu ești cea mai îndemânatică persoană de pe planetă. Iată un scurt ghid.

  1. Jaluzele din lemn

Cunoscute și sub numele de jaluzele venețiene, jaluzelele din lemn au lamele orizontale care se mișcă în sus și în jos printr-un sistem cu cablu. Lamele jaluzelelor sunt conectate între ele prin intermediul unor cordoane de o parte și de alta a lamelelor, care sunt apoi legate într-o balustradă. Multe jaluzele interioare din lemn sunt livrate cu accesorii asortate și, în funcție de lățimea jaluzelei, este posibil să ai nevoie și de un suport central de susținere. Majoritatea suporturilor vor fi etichetate pentru stânga, dreapta și centru (dacă este necesar) pentru a facilita instalarea.

  1. Jaluzele interioare verticale

Jaluzelele verticale sunt diferite de jaluzelele orizontale prin direcția de mișcare a lamelelor. Acest stil de jaluzele este excelent pentru ușile duble și pentru ușile de terasă și sunt, de asemenea, ușor de curățat, deoarece adună mai puțin praf. Cele mai multe jaluzele verticale vin în două pachete, unul cu balustrada și unul cu lamele și suporturi.

  1. Jaluzele interioare cu rolete

Jaluzelele cu rolete reprezintă o singură bucată solidă de țesătură care se rulează pe o balustradă. Acestea sunt populare în zonele cu trafic intens și sunt disponibile ca jaluzele interioare de tip blackout și jaluzele termice. Ele sunt disponibile într-o gamă imensă de culori și modele, ceea ce le face potrivite pentru aproape orice estetică de design.

Majoritatea jaluzelelor cu rolete sunt livrate cu suporturi identice, ceea ce facilitează instalarea jaluzelelor.

  1. Jaluzele interioare romane

Jaluzelele romane sunt asemănătoare cu jaluzelele cu role, în sensul că sunt realizate din diverse țesături. Atunci când sunt ridicate, țesătura se pliază în pliuri delicate, adăugând puțină textură spațiului. Sunt populare în camerele de zi formale și în intrări, datorită aspectului lor regal.

Înțelegerea diferitelor stiluri de fixare

Poți alege între diferite stiluri de fixare pentru jaluzele interioare, inclusiv fixarea pe față, fixarea de sus și fixarea pe tavan. Iată o prezentare rapidă a diferitelor stiluri, inclusiv avantajele și dezavantajele fiecăruia.

Fixare pe față

O fixare frontală este o montare în care balustrada jaluzelei este fixată pe buiandrug, adică pe grinda care se întinde de-a lungul părții superioare a cadrului ferestrei sau direct pe fața cadrului ferestrei în sine. Acest tip de montare oferă cel mai înalt grad de intimitate și control al luminii, în special atunci când se folosesc jaluzele cu rolete și jaluzele romane.

Dezavantajul acestei montări este că unele jaluzele interioare – în special jaluzelele din imitație de lemn și alte stiluri mai grele – pot exercita o presiune suplimentară asupra buiandrugului.

Fixarea de sus

O fixare de sus poate fi folosită numai pe monturile din interiorul încastrării. Jaluzelele sunt fixate pe partea inferioară a buiandrugului, oferind un aspect neîntrerupt, încorporat. Aceasta creează un aspect minimalist și este o alegere excelentă pentru casele și spațiile moderne în care vrei să creezi un aspect sofisticat. Dezavantajul unei montări cu fixare în partea superioară este că nu toate ferestrele sunt suficient de adânci pentru a fixa acest sistem.

Fixare pe tavan

În unele cazuri, este posibil să fie nevoie să fixezi jaluzelele pe tavan și nu pe perete. Acest stil este deosebit de comun pentru ferestrele de la podea la tavan, unde nu poți găuri în rama de aluminiu a ferestrei. Această fixare creează iluzia unor ferestre mai mari, atrăgând privirea în sus și poate fi, de asemenea, combinată cu alte jaluzele interioare și perdele pentru a maximiza controlul luminii. Dezavantajul este că este posibil să fie nevoie să adaugi benzi solide de lemn sau metal pentru susținere.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata