Aproximativ 100.000 de rable vor dispărea în acest an

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a afirmat marţi (23 martie 2010) la Mioveni, că peste 100.000 de autovehicule uzate vor dispărea în acest an de pe şoselele din România, în urma aplicării programului de înnoire a parcului auto.

„După părerea mea, vom avea în jur de 100.000 de rable care vor dispărea în acest an. (…) În momentul de faţă avem deja 110.000 de vouchere. Dar putem suplimenta în continuare. Sunt 1,8 miliarde de lei în total la Fondul de Mediu şi deocamdată aceste 110.000 de vouchere înseamnă circa 420 de milioane de lei, deci mai avem de unde suplimenta”, a declarat Borbely, la încheierea unei vizite efectuate la Uzinele Dacia de la Mioveni.

În opinia ministrului, programul „Rabla” a pornit „cu avânt” în acest an, iar succesul său îi avantajează în primul rând pe producătorii autohtoni de autoturisme.
„Vestea cea bună pentru Dacia şi pentru industria autohtonă este că circa 60% din maşinile cumpărate sau care vor fi cumpărate sunt de producţie internă. (…) Interesul nostru este să aducem cât mai puţine maşini second-hand din Europa şi oamenii să înţeleagă că, chiar dacă dau cu trei-patru mii de euro mai mult, merită să cumpere aceste maşini noi”, a explicat Laszlo Borbely.

Totodată, ministrul a dat asigurări că atât modul de derulare a programului „Rabla”, cât şi taxa de poluare vor rămâne neschimbate până la sfârşitul acestui an.
„Vom analiza până la jumătatea anului şi taxa pe poluare auto pentru anul viitor şi acest program ‘Rabla’, dar deocamdată anul acesta pot să vă spun sigur că ambele vor merge în aceleaşi coordonate. Dacă va fi ceva de schimbat, avem o echipă comună, formată din reprezentanţi ai ministerului, ai producătorilor auto, ai tuturor celor interesaţi, pentru a găsi cele mai bune soluţii”, a mai spus Borbely.

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a vizitat secţia de montaj a uzinelor Dacia de la Mioveni, ocazie cu care a urcat şi la volanul unui automobil din gama Duster, de care s-a arătat încântat. „Duster este o maşină fiabilă şi probabil voi fi interesat şi eu. Este o maşină care nu e mare, se poate conduce foarte uşor şi este 4×4, iar acum, cu iernile ăstea, este foarte important să ai o maşină cu tracţiune integrală”, a spus Borbely.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata