Compania Prefab dă în judecată Lafarge pentru politici neconcurenţiale

Producătorii români de materiale de construcţii sunt nemulţumiţi de politica de preţ impusă în ultimii ani de principalele companii producătoare de ciment din România, singurul producător român care a decis să ceară intervenţia instanţei fiind Prefab SA, a declarat Marian Petre Miluţ, preşedinte al UNPR.

Compania a înaintat, luna trecută, o acţiune în instanţă împotriva Lafarge România pentru modificările succesive de preţ în detrimentul producătorilor români, solicitând despăgubiri de 5,035 milioane de lei.
Potrivit Cabinetului de Avocatură Irina Voicu, reprezentantul Prefab SA în acest proces, Lafarge a modificat preţurile de mai multe ori pe parcursul anului 2008, în mod unilateral, în sensul majorării acestora, obligând Prefab să le accepte.

„Prefab SA consideră că piaţa cimentului din România este afectată şi controlată de înţelegerile tacite ale cartelurilor formate în jurul Lafarge, care practică o politică de preţuri abuzivă. Majorările succesive de preţuri practicate de Lafarge în anul 2008 au intervenit pe fondul declanşării crizei economice, când toate preţurile la materialele de construcţii erau în scădere accentuată.

Tratând Prefab ca pe o societate captivă, Lafarge a adus societăţii un prejudiciu în valoare de 5,035 milioane de lei’, afirmă sursa citată. Acţiunea Prefab împotriva Lafarge a fost înregistrată în data de 5 martie 2010 la Registratura Tribunalului Bucureşti, urmând ca prima înfăţişare să aibă loc pe 30 aprilie 2010. Mai mult, Prefab a înaintat pe 13 aprilie 2009 Consiliului Concurenţei o plângere împotriva Lafarge.

Aceasta nu este singura sesizare de acest tip. Anterior acestei plângeri, Prefab a adus la cunoştinţa Consiliului Concurenţei politica de preţ impusă de Lafarge, încă din anul 2008. Ca urmare, susţine Miluţ, Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie împotriva Lafarge, care încă nu s-a finalizat. Prefab a acţionat în judecată Lafarge cu scopul de a obţine prejudiciul cauzat de aceasta, conform declaraţiei avocatei Prefab.

‘Aşteptăm ca justiţia română să răspundă cu celeritate unei situaţii de prejudiciu din partea celui mai important producător de ciment din lume, care a acţionat abuziv şi monopolist pe o piaţă care i-a oferit oportunităţi majore. Considerăm că aceasta este numai una din companiile care acţionează în domeniul materialelor de construcţii şi care practică acţiuni de monopol şi înţelegeri cu alte companii.
Sperăm ca autoritatea de concurenţă să se implice mai activ în soluţionarea unor astfel de situaţii, ca să nu se ajungă la decapitalizarea companiilor cu capital romanesc’, a declarat Marian Petre Miluţ, preşedintele Prefab SA.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata