Discuțiile devin din ce în ce mai aprinse. Cine va beneficia de tezaurul României

România este prinsă la mijlocul discuțiilor privind comoara sa. Guvernul continuă convorbirile pentru a ajunge la o concluzie privind următorul pas într-unul din cele mai importante proiecte ale țării noastre. Aceste discuții se leagă de directorul general al grupului austriac OMV, Rainer Seele și are la bază proiectul Neptun, conform informațiilor APA.

Directorul este de părere că e nevoie de un nivel mai înalt de securitate privind fiscalitatea, o piață liberă a gazelor și nu în ultimul rând, de cele mai reduse limite posibile privind exporturile de gaze naturale.

„Petrom spune că, pe bazele actuale, nu poate lua încă o decizie finală de investiţie”, a declarat Seele.

OMV Petrom sugerează pe de altă parte, în raportul financiar pentru primul trimestru al anului, ce a fost publicat vineri, că mediul legislativ actual nu prezintă premisele ce sunt utile pentru o hotărâre de investiție ce valorează câteva miliarde de euro, în zăcământul Neptun din Marea Neagră.

„Neptun Deep: mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde. Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate şi vom continua dialogul cu autorităţile pentru a înţelege calea de urmat”, afirmă oficialii companiei.

ExxonMobil și OMV Petrom se ocupă cu explorarea blocului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră. Din primele rezultate au fost localizate rezerve de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze.

Cu toate că OMV Petrom are o dorință aprinsă spre a continua acest proiect al gazelor din Marea Neagră, momentan nu se îndeplinesc condițiile necesare pentru a putea fi luată o hotărâre de a înainta cu procedurile, a fost declarația de la finalul lunii februarie, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.

OMV este grupul austriac acționar majoritar al companiei Petrom, cu o parte de 51,01%, iar Ministerul Energiei are o parte de 20,64% din acțiunile OMV Petrom.

Petrom este oficial cea mai mare companie românească de petrol și gaze, ce au la activ implicări în sectoarele Upstream (Explorare și Producție), Downstream Oil (Rafinare și Marketing), Downstream Gas (Gaze și Energie).

Sursa: capital.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata