Fabrica de perdele din Paşcani începe să aibă datorii la stat

Dacă în ultimii ani, societatea Siretul SA Paşcani s-a dovedit un bun platnic la bugetele de stat, în toate rapoartele anterioare figurând cu valoarea zero în ce priveşte restanţele de acest gen, de această dată criza a început să-şi spună cuvântul în ce priveşte aceste dări.

După primele trei luni ale acestui an, compania păşcăneană consemna plăţi restante de 773.164 RON, obligaţiile restante faţă de bugetul asigurărilor sociale se ridicau la 653.899 RON, iar impozitele şi taxele neplătite la termen la bugetul de stat aveau valoarea de 117.342 RON. Aceste sume nu sunt mari în comparaţie cu potenţialul economic al fabricii din Paşcani, dar acumularea unor datorii către stat reprezintă un indicator al apariţiei unor probleme financiare deloc de neglijat la Siretul SA.

Cifra de afaceri s-a redus cu o treime

De altfel, conform raportului remis Bursei de Valori Bucureşti, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în primele trei luni ale anului în curs, cifra de afaceri a companiei Siretul SA Paşcani s-a redus cu 34%, de la 3.226.590 RON la 2.130.134 RON. Din activitatea de exploatare a rezultat un profit de 50.142 RON, reprezentând diferenţa dintre veniturile de exploatare de 3.366.151 RON şi cheltuielile de exploatare de 3.316.009 RON. În schimb, activitatea financiară s-a soldat cu o pierdere de 36.975 RON, astfel încât rezultatul aferent activităţii din primele trei luni ale anului în curs s-a redus la o valoare brută de 13.167 RON, din care, după calcularea impozitului, a rămas un profit net de doar 10.417 RON. În perioada similară a anului trecut, Siretul SA Paşcani raport un profit net de 18.370 RON.
De asemenea, la finalul lunii martie a.c., Siretul SA Paşcani consemna creanţe de 5.001.460 RON, iar valoarea totală a datoriilor se ridica la 11.540.759 RON.

SIF Transilvania vrea să-şi vândă acţiunile pe care le deţine la Siretul SA Paşcani

Conform Depozitarului Central, la data de 28 februarie a.c., omul de afaceri Viorel Roman deţinea peste 43% din capitalul social al Siretul SA Paşcani, prin două firme pe care le controlează, respectiv Scala Real Estate SA (cu o deţinere de 32,97% din titlurile emise de Siretul SA) şi Euro Continental Invest SRL (care avea controlul asupra unui pachet de 10,75% din acţiunile Siretul SA). De asemenea, SIF Transilvania deţinea 10,78% din titluri, iar diferenţa se afla în posesia altor acţionari, persoane fizice şi juridice. Recent, însă, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a aprobat prospectul simplificat de ofertă secundară de vânzare a acţiunilor deţinute de SIF Transilvania la societatea Siretul SA Paşcani. Fac obiectul acestei oferte un număr de 17.116.533 de acţiuni, cu o valoare nominală de 0,1 RON/acţiune, care sunt scoase la vânzare la preţul de 0,1850 RON/acţiune. Oferta se derulează în perioada 21 aprilie – 15 septembrie, prin intermediul SSIF Actinvest SA Braşov. Nu se acceptă subscrieri decât pentru întregul pachet de acţiuni, obiect al ofertei, pe principiul totul sau nimic şi primul venit, primul servit.
Înfiinţată în 1973, SC Siretul SA Paşcani este unul dintre cei mai mari producători de textile din ţară, cu un flux integrat de producţie pentru perdele, tricoturi şi confecţii din tricot, utilizând ca materie primă de bază firele din poliester şi poliamidă. Activitatea celor aproximativ 350 de salariaţi se desfăşoară în spaţii de producţie în suprafaţă totală de 33.000 mp. Oferta actuală de produse cuprinde o gamă variată de textile pentru casă (perdele, feţe de masă, cuverturi şi perniţe decorative), tricoturi din urzeală destinate confecţiilor textile, tricoturi tehnice, precum şi articole de îmbrăcăminte (îmbrăcăminte sport şi fitness, costume de baie, lenjerie fină pentru femei, costume de carnaval).

Citește și
1 Comentariu
  1. geo spune

    pacat.siretul sa in insolventa .groparul numarul unu al siretului asa zisul afacerist roman viorel .afaceri trecut de murdare ale acestui om au dus sc siretul aproape de faliment

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata