Farmaciile încep să dea faliment

Farmaciile din Timiş încep să dea faliment sau să fie înghiţite de alte lanţuri farmaceutice, după ce prin Hotărârea de Guvern 1088/2009 s-a decis ca farmaciile să-şi recupereze banii în termen de 3 luni pentru reţetele gratuite şi compensate onorate, respectiv după 120 de zile pentru reţetele eliberate în cadrul programelor de sănătate.

În prima jumătate a lunii ianuarie, una dintre farmaciile timişene a fost vândută unui lanţ farmaceutic, în timp ce alţi farmacişti au pus lacătul pe farmacii încă din decembrie 2009.
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Timiş, Ana Miclea Pelineagră, a declarat marţi (26 ianuarie 2010) că numai 30% din facturile de pe luna iunie 2009 au fost achitate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru reţetele compensate şi gratuite şi doar o parte din suma ce revenea programelor naţionale de sănătate.

‘Sumele sunt foarte mici şi am ajuns în situaţia în care majoritatea farmaciştilor şi-au plătit doar obligaţiile financiare către stat, iar pentru onorarea facturilor către furnizorii de medicamente nu le-au mai rămas bani. În aceste condiţii, furnizorii vor opri livrarea de medicamente’, a spus Ana Miclea Pelineagră.
Potrivit preşedintei Colegiului Farmaciştilor Timiş, cu cele mai mari probleme se confruntă pacienţii cu boli cardiovasculare, pentru care se încearcă înlocuirea medicamentelor prescrise de medic cu produsele autohtone.

‘Situaţia nu se poate rezolva în toate cazurile. Şi diabeticii nu au acces la toate sortimentele de insulină, asemeni astmaticilor, celor cu afecţiuni oftalmice şi subacute pediatrice, solicitările lor neputându-le onora în totalitate’, a spus ea.
Pe de altă parte, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiş susţin că lucrurile se derulează conform prevederilor legale. ‘S-au plătit 40 la sută din facturile din iunie 2009, iar în această săptămână se va plăti diferenţa pentru luna respectivă’, a spus Mariana Mocioalcă, purtător de cuvânt al CJAS.

În prezent, 163 de farmacii din Timiş se află în relaţie contractuală cu CJAS, două dintre ele întrerupând colaborarea. Parlamentarul liberal Deputatul Horia Cristian, secretarul Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor, a avertizat că farmaciile încep noul an cu mari probleme financiare, deoarece nu au susţinere decât pe hârtie.

‘Problema din ultimul trimestru al anului trecut din Sănătate a fost rezolvată artificial, prin creditul de angajament, adică sunt nişte bani pe hârtie, dar ei nu există fizic. Pacienţii vor primi în continuare reţete, vor fi eliberate medicamente, dar farmaciile nu vor avea plătite aceste medicamente. Nu există banii pentru plata acestor contracte şi, ca atare, la ora actulă presiunea este pe farmacii’, a explicat Cristian.

Farmaciştii au avut, deja, acţiuni de grevă japoneză la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut, dar protestele nu au rezolvat problema de fond, astfel că, la un moment dat, ei nu vor mai putea susţine deficitul de bani şi vor fi nevoiţi să blocheze eliberarea de medicamente gratuite şi compensate până la plata datoriilor.

‘Ei nu vor putea suporta prea mult această presiune, în condiţiile în care CNAS face plăţile la şase luni. Este aberant să crezi că cineva poate să susţină financiar zecile de milioane de lei pe fiecare judeţ’, a spus Cristian.
Parlamentarul a subliniat că situaţia se va complica şi mai mult în acest an, deoarece se aşteaptă intrarea în vigoare a unei directive UE care prevede ca plăţile să se facă în termen de 30 de zile, în caz contrar aplicându-se o amendă, la care se adaugă penalităţile pentru fiecare zi de întârziere.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata