Firma offshore te scapă de taxe, de răspundere şi îţi salvează averea în caz de divorţ

– Oricine, fie om de afaceri ori companie, îşi poate înfiinţa o firmă într-un paradis fiscal. Nu costă prea mult, nu e nevoie de multe acte. Avantajele aduse de un offshore merg de la neplata taxei auto sau „lipsa” bunurilor supuse partajului în caz de divorţ, până la evitarea legală a impozitelor sau securizarea activelor în cazul unor eventuale sechestre.

.
Cu o sumă cuprinsă între 1.000 şi 10.000 de euro poţi avea în maxim o lună propria ta “firmă fantomă” prin care se vor derula operaţiunile curente fără a plăti taxe către statul român. Or, acestea pot ajunge şi la 60% din venituri, precum bine ştim cu toţii.

Într-un offshore se plăteşte un singur fel de taxă, impozitul pe profit, care variază între 0 şi 10%. Există mai multe ţări sau regiuni din lume care sunt recunoscute drept paradisuri fiscale însă cele mai prestigioase sunt  Elveţia, Luxemburg, ori Liechtenstein.

Firmele care acţionează în domeniul energiei ori petrolului aleg cu predilecţie aceste ţări. Aici şi infiinţarea unui offshore costă şi cel mai mult, chiar şi 15.000 de euro plus 2.000 de euro lunar cheltueli de administrare, dar şi credibilitatea firmei are de cîştigat.

Paradisul fiscal preferat ce cei mai mulţi dintre români este Cipru, urmat de Malta, spune Răzvan Păsculescu, asociat la Protocol International Ltd., evident un offshore.

Există firme de avocatură ori de contabilitate care se ocupă cu înfiinţarea companiilor fantomă, majoritatea lor fiind străine. Criza a amplificat afacerea înfiinţărilor de firme offshore pentru “că toată lumea se preocupă de reducerea cheltuielilor”, apreciază Bogdan Dumitru, patronul Dumitru Law Office.

În acelaşi timp au apărut din ce în ce mai mulţi salariaţi din mediul privat care aleg să-şi primească sporurile salariale printr-o astfel de firmă. Să presupunem că o companie este de acord să ofere angajatului o mărire salarială însă nu-i convine să plătească taxele aferente către stat.

Aşa că încheie un contract de prestări servicii cu firma offshore a angajatului prin care îi virează lunar echivalentul sporului salarial solicitat. O astfel de practică este des întâlnită, de exemplu, în rândul chirurgilor esteticieni care-şi primesc contravaloarea operaţiilor pe o firmă dintr-un paradis fiscal.

Pentru ce se înfiinţează, de regulă, firmele offshore?

– pentru optimizare fiscală în mod legal
– pentru a ascunde anumite bunuri ori proprietăţi
– pentru a se ascunde structura acţionariatului
– pentru a putea intra în acţionariatul altor companii evitând conflictul de interese
– pentru a ascunde anumite bunuri in cazul în care există un partaj care survine unui divorţ
– pentru ca la un sechestru asiguratoriu sau la o masă credală să nu se poată obţine nimic

Continuarea în Money.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata