Ghid comparativ 2015: Alegerea celui mai bun smartphone

23

Cu primul val de telefoane din categoria smartphone care a intrat pe piaţă în 2015, Gizmag a reactualizat foarte utilul Smartphone Comparison Guide, ghid care vă poate ajuta să faceţi alegerea cea mai bună corespunzătoare bugetului, nevoilor şi preferinţelor dvs., la achiziţionarea unui nou smartphone de top din cele găsite azi în magazine.

Pentru ediţia de început a anului 2015, vom avea în vedere 9 telefoane – o parte din ele apărute în acest an şi câteva apărute la sfârşitul anului trecut, dar care încă merită atenţia noastră:

  • Samsung Galaxy S6
  • Samsung Galaxy S6 edge
  • Apple iPhone 6
  • Apple iPhone 6 Plus
  • Samsung Galaxy Note 4
  • Google/Motorola Nexus 6
  • LG G Flex 2
  • HTC One M9
  • Motorola Moto X (a doua generaţie)

Pentru fiecare categorie, veţi vedea câte trei rânduri de telefoane, în ordinea listei de mai sus.

Mărime

Toate aceste smartphone-uri ar arăta foarte mari pe lângă predecesoarele lor apărute cu 3 sau 4 ani în urmă, doar că unele sunt chiar neobişnuit de mari, raportându-ne la standardele de azi.

Dacă vă doriţi un telefon mobil incredibil de subţire, atunci Galaxy S6, Galaxy S6 edge, iPhone 6 şi iPhone 6 Plus sunt de departe cele mai bune alegeri.

Cu toate acestea, la câteva dintre telefoanele ceva mai groase (Nexus 6, Moto X şi HTC One M9) care au spatele curbat, cifrele care semnalează grosimea sunt doar pentru zonele cele mai voluminoase pe care le au în anumite părţi. Când sunt ţinute în mână nu se simt atât de groase precum sugerează specificaţiile produsului.

 

Greutate

Galaxy S6 edge oferă cel mai bun raport mărime-greutate, fiind doar cu 2 procente mai greu decât un iPhone 6, dar fiind semnificativ mai mare, inclusiv ecranul.

Materiale folosite

Avem cinci telefoane foarte bune la această categorie: Galaxy S6, Galaxy S6 edge, iPhone 6, iPhone 6 Plus şi One M9. În special Galaxy S6 arată foarte bine, cu spatele de sticlă, laterale din aluminiu şi ecran curbat ce se continuă spre laterale.

HTC One M9, metalic în întregime, este în continuare unul dintre cele mai arătoase telefoane pe care le puteţi cumpăra, dar, pentru că design-ul său de bază nu a fost schimbat de 3 ani de zile, l-am pus, la această categorie, după telefoanele de la Apple şi Samsung.

Alte trei telefoane precum Note 4, Nexus 6 and Moto X sunt lăsate mai la coadă, la acestea fiind totuşi apreciate părţile de aluminiu care reuşesc să iasă în evidenţă în comparaţie cu un spate de plastic (cu toate acestea se poate comanda Moto X cu spate din piele sau lemn).

LG G Flex 2 este singurul în întregime din plastic, având un aspect foarte ieftin în comparaţie cu ceilalţi opt rivali ai săi.

Culori

Acestea sunt culorile pentru care puteţi opta la fiecare telefon în parte. Moto X este singurul care poate fi personalizat fiind posibilă alegerea culorii dintr-un total de 540 de combinaţii puse la dispoziţie pe site-ul Moto Maker.

Display (mărime)

Dacă vă doriţi un ecran enorm, atunci Nexus 6 este cel mai potrivit la acest capitol. Posedă de asemenea şi un raport excelent mărime-ecran/mărime-telefon. Dispozitivul în sine este doar cu puţin mai mare decât iPhone 6 Plus, dar ecranul lui Nexus 6 este cu 18 procente mai mare decât acela al unui iPhone 6 Plus.

Display (rezoluţie)

Nu este incredibil cât de repede noua tehnologie îţi poate schimba percepţia? În urmă cu doar un an sau doi, ecranele 1080p păreau a fi maximul la care te puteai aştepta. La acele vremuri chiar ne-am şi pus problema dacă nu cumva s-a ajuns la o graniţă în tehnologia pixelilor peste care trecerea este nejustificată.

Cu toate acestea, după apariţia ecranelor Quad HD, am început cu toţii să cântăm în alt registru. Display-urile 2,560 x 1,440, incredibil de clare din componenţa telefoanelor Galaxy S6, Galaxy S6 edge, Nexus 6 şi Note 4 îţi dăruiesc o notă de fineţe pe care alte display-uri nu o pot atinge. În special noua pereche de telefoane de la Samsung sunt incredibil de atrăgătoare aducând rezoluţia ultra-high pe ecrane mai mici.

Aceasta este una din câteva arii în care HTC One M9 a fost dezamăgitor. După doi ani în care a adus pe piaţă doar inovaţii de top, HTC ne-a oferit un display care arată depăşit în comparaţie cu cele ale rivalilor săi QHD.

Şase din cele nouă telefoane posedă ecrane AMOLED (sau, în cazul G Flex 2, OLED-plastic). Celelalte trei folosesc panouri IPS.

Display (tip)

Şase din cele nouă telefoane au display-ul de tip AMOLED (sau, în cazul, G Flex 2, OLED-plastic). Celelalte trei folosesc panouri IPS.

Display curbat

Am putea crede că ecranele curbate aduc un element de noutate mai degrabă seducător decât util, dar, cu toate acestea, curbura lui Galaxy S6 edge, care se întinde spre lateralele telefonului, are un beneficiu foarte important: face ca telefonul să arate şi să se simtă omogen şi plăcut.

Pe de altă parte, G Flex 2 cade mai mult în latura noutăţilor înşelătoare. LG ar dori să credem că un telefon modelat în formă de banană este o inovaţie demnă de luat în considerare – admitem totuşi că există o calitate captivantă la vizualizarea conţinutului pe un astfel de display.

Până la urmă, per total, nu vedem curbura telefonului ca fiind principalul motiv pentru care ne-am decide să cumpărăm un telefon sau altul.

Stylus

Dacă sunteţi de părere că un pix este mai bun decât degetul, atunci Samsung Galaxy Note 4 este în coninuare cea mai bună alegere – cu propriul său Stylus S Pen inclus.

Pixul lui Note 4 este mai sensibil şi oferă o senzaţie mai naturală la scris decât predecesoarele sale.

Senzor de amprentă

Până ce Galaxy S6 şi GS6 edge şi-au făcut apariţia, Touch ID de la Apple a fost cel mai bun senzor de amprentă pentru mobil. Acum, noii senzori de la Samsung sunt la fel de buni – răspunzând rapid, doar din atingerea scurtă a butonului Home.

Cu toate acestea, în timp ce senzorul Samsung este (la momentul de faţă), în principal bun pentru deblocarea telefonului, senzorul Apple poate fi folosit şi la diferite aplicaţii ce necesită parole personale, Dropbox, Evernote.

Există utilitare pentru senzorul Galaxy, precum LastPass şi propriul navigator web Samsung, dar această listă este destul de scrută pentru moment.

Cu toate că şi Galaxy Note 4 are un senzor de amprentă funcţionabil, este un senzor pe bază de mişcare uşoară pe suprafaţa ecranului (ca o ştergere), mai încet decât senzorii celorlalte patru telefoane, pe bază de atingere.

Bateria

În testele făcute (cu Wi-Fi şi luminozitatea la 75%), Galaxy S6 edge şi Galaxy Note 4 au avut cele mai bune rezultate la această categorie, consumul lor fiind de doar 10% pe oră.

Galaxy S6 standard nu a avut aceleaşi rezultate, nivelul bateriei scăzând cu 11 procente pe oră, în timp ce Nexus 6 şi iPhone 6 Plus au pierdut fiecare doar câte 12 procente pe oră.

Încărcare wireless

Cele două telefoane Galaxy S6 şi Nexus 6 posedă tehnologia de încărcare wireless. Note 4 poate fi adus şi el la această performanţă, dar este nevoie de înlocuirea capacului bateriei pentru a funcţiona cu suportul de încărcare Qi.

Încărcare rapidă

Una dintre cele mai spectaculoase inovaţii pe care le-am văzut în ultimul an la telefoanele mobile este încărcarea rapidă. Aceasta poate aduce o baterie aproape consumată în totalitate la o stare de funcţionare bună într-un timp foarte scurt (de obicei de la 0 la 50% în aproximativ 30-40 minute).

Dintre cele prezentate, doar telefoanelor iPhone le lipseşte această tehnologie.

Modul Ultra/Extreme Power Saving

O altă caracteristică foarte importantă este sistemul de economisire a bateriei, care îţi poate transformă dispozitivul într-un telefon oarecare foarte scump (vei avea acces doar la câteva aplicaţii de comunicare, de bază). Acest modul te ajută să rămâi conectat la reţea atunci când nu mai ai suficientă baterie, extinzându-ţi puţinele procente de baterie pe care le mai ai la câteva ore de funcţionare

Megapixeli Camera foto (spate)

Calitatea fotografiilor se bazează numai parţial pe rezoluţie. Acesta este numărul total de pixeli pe care îl veţi găsi la fiecare cameră principală (spate) din componenţa telefoanelor prezentate.

Perechea Galaxy S6, întâmplător, deţine camera cu cel mai scurt timp de lansare, capabilă să ajungă de la modul repaus la captarea imaginii în doar două secunde (următoarele cele mai rapide sunt telefoanele iPhone, în 3.5 secunde).

 

Megapixeli Camera foto (faţă)

Dacă iubeşti pozele gen selfie, acestea sunt rezoluţiile camerelor secundare, din faţă, care te vor ajuta să prinzi imaginile şi detaliile pe care ţi le doreşti.

 

Camera quick launch (accesare rapidă a camerei)

Câteva dintre aceste telefoane au scurtături pentru accesarea rapidă a aplicaţiei foto. Preferata noastră este dubla apăsare a butonului Home găsit la Galaxy S6 şi Galaxy S6 edge – fiind un alt avantaj pe lângă timpul scurt de accesare a camerei foto. Mişcarea de răsucire de pe Moto X este de asemenea o scurtătură destul de bună.

Scurtăturile găsite pe G Flex 2 şi One M9 sunt mai puţin folositoare. Accesul la camera foto se face ţinând apăsat unul din butoanele de volum (acest proces durează ceva mai mult şi, la final, nu ajungi să câştigi prea mult timp).

Apertura Camerei

Telefoanele Galaxy S6 au cea mai mare apertură dintre toate, iar Note 4 şi Nexus 6 sunt cele mai apropiate de acestea.

 

OIS

Toate, în afară de iPhone 6, One M9 şi Moto X, posedă Optical Image Stabilization (stabilizarea optică a imaginii) pentru camerele foto principale (spate). Această utilitate te poate ajuta la reducerea efectelor de imagine tremurândă.

Capacitate de stocare

Acestea sunt nivelurile de stocare pe care le vei putea găsi în dotările fiecărui telefon în parte.

MicroSD

Note 4, G Flex 2 şi One M9 sunt singurele telefoane de aici care îţi oferă posibilitatea de a insera un card microSD pentru a majora posibilităţile de stocare interne deţinute deja.

Procesor

Din experienţa noastră, toate aceste telefoane sunt destul de rapide – perechea Galaxy S6 câştigând însă premiul cel mare la această categorie. Celelalte modele din 2015, One M9 şi G Flex 2, se descurcă şi ele foarte bine la acest capitol.

 

RAM

RAM poate contribui la performanţa totală, în special când vine vorba de multitasking şi de comutarea între mai multe pagini web.  

Accidental damage warranty

În timpul primului an de folosinţă a HTC One M9, compania îţi acordă garanţie totală. Dacă i se sparge ecranul sau se inundă, programul “Uh Oh” oferit de companie îţi dă posibilitatea înlocuirii telefonului, o dată, gratuit. Dacă nu a fost necesar acest serviciu în primul an de la achiziţionare, HTC promite o reducere de 100$ la telefonul HTC One de anul viitor.

Sistem de operare

Aşadar avem şapte dispozitive care funcţionează cu sistemul Android Lollipop şi două în sistemul iOS 8.  

Data lansării

Patru dintre aceste telefoane şi-au făcut apariţia la începutul anului 2015, iar toate celelalte au apărut în ultimile luni ale anului 2014. Aceasta semnifică faptul că probabil în decursul următoarelor cinci luni vom avea parte de o nouă serie de telefoane iPhone şi Galaxy Note.  

Preţ recomandat (fără abonament)

Smartphone-urile high-end nu sunt ieftine, iar acestea sunt preţurile aproximative pe care le veţi găsi la achiziţionarea lor fără abonament.  

Preţ aproximativ la abonament

Preţul poate varia între operatorii de telefonie mobilă, în funcţie de ofertele lor, cu toate acestea preţurile afişate aici sunt în mare parte valabile la semnarea unui nou contract de doi ani de zile cu furnizorul de servicii mobile.

Cel mai bun?

Aşadar, care este cel mai bun? Până la urmă întotdeauna este vorba de o decizie subiectivă, dar credem totuşi că Galaxy S6 şi Galaxy S6 edge sunt foarte greu de întrecut la momentul actual – cu un design Samsung de primă clasă ce se completează prin oferirea unei experienţe extraordinare pentru utilizatori datorită aplicaţiilor şi tehnologiilor de ultimă generaţie, foarte ofertante.

Nexus 6 a evoluat bine şi este alegerea noastră pentru cel mai bun mobil de mari dimensiuni pe care îl puteţi cumpăra la momentul actual. În pofida faptului că foloseşte un procesor din 2014, se mişcă la fel de bine ca unul din 2015. Pe lângă aceasta, îţi oferă şi un ecran care nu este doar mare, dar se apropie chiar de mărimea unui ecran de tabletă.

Telefoanele iPhone sunt şi ele destul de uşor de recomandat. În pofida unor caracteristici care arată învechite (sau mai rău) pe broşura cu specificaţii, experienţa utilizatorului este una de vârf, oferind o cameră foto-video de excepţie şi un design de primă clasă. Şi chiar dacă sunt întrecute la capitolul rezoluţie de către telefoanele Quad HD, Apple a echilibrat această diferenţă printr-o luminozitate excepţională, şi o acurateţe a culorii şi contrastului remarcabilă.

Cele mai dezamăgitoare au fost HTC One M9 şi LG G Flex 2. Noi le-am perceput ca nişte telefoane de început de 2014 cu procesoare de 2015, în schimb, perechea Galaxy S6 a apărut pe piaţă ca un vârf de lance la categoria smartphone.

Rămâne la latitudinea dvs. să vă decideţi care dintre aceste telefoane de top, prezentate mai sus, corespunde mai mult, dorinţelor, preferinţelor, nevoilor şi, normal, bugetului pe care îl aveţi la dispoziţie.

Traducere şi editare: Silviu Stănculeţ

Sursa: Gizmag.com