ICSI Râmnicu Vâlcea, unicul producător mondial al apei de masă sărăcită în deuteriu

Institutul de Criogenie şi Separări Izotopice (ICTI) din Râmnicu Vâlcea este unicul producător din lume al „apei de masă” sărăcită în deuteriu, având un brevet de invenţie din 1987.

„Qlarivia este denumirea ei oficială şi a fost pentru prima dată produsă la noi în institut în 1987. Atunci a fost menţionată într-un brevet. Se produce în urma unui proces tehnologic prin distilarea izotopică a apei sub vid. Ştim că hidrogenul are doi izotopi – tritiu şi deuteriu. Qlarivia este apă sărăcită în deuteriu, pe care Râmnicu Vâlcea o comercializează în întreaga lume”, a declarat vineri (22 ianuarie 2010), prof.dr. Ioan Ştefănescu directorul Institutului de cercetare vâlcean.

Potrivit acestui, această apă este recomandată pentru sănătate, la întreţinerea metabolismului, are un caracter antioxidant. „Întăreşte sistemul imunitar, mai ales în condiţii extreme de temperatură, şi în urma unor experienţe făcută în laboratoare pe cobai se poate spune că prelugeşte chiar şi viaţa”, a mai spus Ştefănescu. ICSI Râmnicu Vâlcea comercializează acest produs din 2000. Capacitatea de producţie este 14 tone pe lună. Qlarivia sau apa sărăcită în deuteriu a primit medalia de aur la Salonul de Inventică de la Bruxelles.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata