IMM-urile pot beneficia de ajutoare de minimis

Un fond de 100 de milioane de euro a fost alocat pentru acordarea de ajutoare de minimis in valoare de maximum 200.000 de euro pentru IMM-uri care se confrunta cu dificultati, a spus miercuri Maria Pârcalabescu, secretar de stat la Ministerul pentru IMM, Comert si Mediul de Afaceri.

În cadrul masurilor anticriza, a fost alocat un fond de 100 de milioane de euro de care poate beneficia orice IMM care se confrunta cu dificultati, dar care nu a dat faliment, nu are conturile blocate, nu a inregistrat pierderi mai mari de 50% din capitalul social subscris si varsat si nu are datorii la buget, a spus Maria Pârcalabescu, secretar de stat la Ministerul pentru IMM, Comert si Mediul de Afaceri (MIMMCMA), in cadrul manifestarilor desfasurate joi (19 noiembrie 2009), la Bucuresti, in Saptamâna Mondiala a Antreprenoriatului (Global Entrepreneurship Week 2009 – GEW).

Apelul pentru ajutorul de minimis este deschis finalizat, iar solicitarile pot fi depuse la Ministerul Finantelor. Pentru anul in curs, plafonul este de 20 de milioane de euro, dar apelul ramâne deschis si aprobarile sunt valabile pentru 2010 si 2011.
Un produs anticriza care este finalizat, dar lansarea sa a fost blocata de criza politica este un alt ajutor de minimis, in valoare de 500.000 de euro pentru orice firma care in 2009 a avut dificultati mari (datorii la buget neachitate, facturi neachitate fata de furnizori), dar care in octombrie 2008 nu avea dificultati financiare.

Ajutorul de jumatate de milion de euro poate fi utilizat pentru achitarea de materii prime, relansarea productiei, iar 40% din suma trebuie utilizati pentru crearea de locuri de munca si investitii. Pentru acest proiect exista toate aprobarile necesare, inclusiv ale Uniunii Europene, iar dupa numirea unui guvern care sa poata emite legi si ordonante, el poate fi pus in practica.

Maria Pârcalabescu a mai precizat ca accesarea fondurilor structurale pentru IMM s-a imbunatatit, dat fiind ca in 2008 a existat o rata de respingere de 70% a proiectelor depuse, iar in 2009, aceasta rata de respingere a scazut sub 10%. În timpul Saptamânii Mondiale a Antreprenoriatului, studentii isi pot lansa afaceri pilot prin programul START!Business, iar elevii iau parte la etapa locala a competitieide antreprenoriat “Lumea ta, Afacerea ta”.

Peste 3 milioane de participanti, din 77 de tari, iau parte la 25.000 de evenimente in cadrul Saptamânii Mondiale a Antreprenoriatului (Global Entrepreneurship Week 2009). Manifestarea reuneste elevi, studenti, antreprenori, angajati si lideri din comunitatea de afaceri si din cercurile de decizie guvernamentala si are ca obiectiv formarea de retele sociale si popularizarea modelelor de succes.

Citește și
1 Comentariu
  1. sigur! spune

    si marmota impacheta….

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata