În plan mondial, coronavirus pare să devină mai infecțios cu fiecare nouă variantă

Foto: sanador.ro
49

În perioada următoare, omenirea cu imunitatea în scădere și un coronavirus care pare să devină mai infecțios cu fiecare nouă variantă, experţii anticipează că aproximativ 100 de milioane de oameni s-ar putea infecta cu Covid-19 în toamnă- iarnă.

De ce doza booster anti-Covid-19 este acum mai importantă ca niciodată

Estimarea nu face decât să readucă în prim-plan necesitatea vaccinării cu a treia doză de vaccin, afirmă experții citați de CNN.

Concret, mai puțin de jumătate dintre americanii eligibili (aproximativ o treime din populația totală a SUA) au primit o primă doză de rapel, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Doar aproximativ 10 milioane de persoane au primit doza a treia de vaccin, care este autorizată pentru persoanele de peste 50 de ani și pentru cei imunocompromiși.

Pentru persoanele vaccinate cu Pfizer şi Moderna, a treia doză era rezervată anterior doar pentru anumite categorii de populaţie: cei peste 65 de ani, adulții cu risc de a dezvolta o formă severă a bolii sau cei foarte expuşi la virus din cauza, de exemplu, a muncii lor.

În acest sens, zilele trecute, un oficial înalt al administrației Biden a declarat că toți adulții au nevoie de o a treia doză de vaccin. ”Vaccinarea este cea mai bună modalitate prin care oamenii se pot proteja împotriva Covid-19, iar protecția este cea mai eficientă cu cel puțin trei doze, a spus oficialul american.

Încurajarea mai multor americani de se vaccina cu a treia doză ar putea face o mare diferență în ceea ce privește numărul de infectări, potrivit dr. Peter Marks, directorul Centrului pentru Evaluare și Cercetare Biologică de la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente.

Fauci: Nu e nicio îndoială că va mai urma o pandemie

Subvariantele Omicron sunt deja alarmante, din cauza contagiozității lor ridicate și încep să se răspândească în întreaga lume, chiar dacă par a fi mai puțin letale decât varianta Delta. Consilierul Casei Albe, medicul Anthony Fauci, a declarat, într-un interviu pentru Rainews, că, în mod sigur, va urma o nouă pandemie. „Nu există nicio îndoială că va mai urma o pandemie. Trebuie să cooperăm pentru a răspunde în cel mai bun mod posibil”, a spus Fauci la televiziunea italiană.

Explozie de infectări în SUA

În contextul infectărilor, în ultimele săptămâni, potrivit Reuters, o nouă explozie de infectări a fost înregistrată, în special în statele din nord-est, precum New York și Connecticut. Această reapariție a cazurilor de COVID-19 în unele părți din Asia și Europa a generat îngrijorări că un alt val ar putea urma în SUA, așa cum s-a întâmplat în prima parte a pandemiei, iar cifrele par să confirme temerile experților.

Potrivit CDC, media pe șapte zile a cazurilor de COVID-19 din SUA a fost de 34.972 la 16 aprilie, în creștere cu 23,4% față de săptămâna precedentă. În același timp, estimările realizate de CDC mai arată că subvarianta BA.2 a reprezentat 74,4% din variantele din țară în săptămâna care s-a încheiat la 16 aprilie, în timp ce subvarianta BA.2.12.1 a reprezentat 19%.

Noi cercetări privind a patra doză

Din punct de vedere al siguranţei, o a patra doză de vaccin pe bază de ARNm de la Moderna sau Pfizer/BioNTech pare sigură și oferă o creștere „substanțială” a imunității la niveluri similare sau chiar mai bune decât o a treia doză, conform unui studiu publicat luni.

Aşadar, cercetătorii au oferit participanților la studiu o jumătate de doză de vaccin Moderna sau o doză completă de vaccin Pfizer într-o selecție aleatorie, la aproximativ șapte luni după ce au primit primul rapel. Al doilea rapel nu a dat efecte secundare majore. Cele mai mai frecvente efecte adverse au fost durerea de braț și oboseala.

Concret, rapelul a generat un răspuns imun în ziua 14, care a fost mai mare decât cel din ziua 28, după a treia doză de vaccin Pfizer sau Moderna Covid-19.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata