Isărescu: BNR a demonstrat că poate lupta în arena financiar-bancară internaţională

Banca Centrală a României a demonstrat că este gata să se lupte de la egal la egal în arena internaţională financiar-bancară, a declarat marţi (26 ianuarie 2010) guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la Palatul Cotroceni, după ce a fost decorat cu Ordinul Steaua României în Grad de Colan.

„Am vrut să demonstrăm că această instituţie (BNR – n.r.) este pregătită să se lupte de la egal la egal în arena internaţională financiar-bancară. Dacă până deunăzi BNR era importatoare de asistenţă tehnică, în ultimii ani aceasta a devenit exportatoare de asistenţă tehnică”, a afirmat Isărescu. Potrivit guvernatorului, Banca Centrală va asigura realizarea obiectivelor prevăzute de lege, stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară.

„Noi ne-am făcut datoria faţă de lege şi faţă de ţară. Toţi cei de faţă au fost mânaţi atât de devotament, cât şi de mândria naţională’, a adăugat şeful BNR. Mugur Isărescu a precizat, totodată, că BNR este instituţia „care, după 1990, s-a bătut pentru a păstra echilibrul economic şi financiar în această ţară”, însă a subliniat că şi România „trebuie să fie pregătită pentru trecerea la moneda unică europeană’.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi membrii Consiliului de Administraţie al Băncii Centrale din perioada 2004-2009 au fost decoraţi, marţi, de preşedintele Traian Băsescu, într-o ceremonie organizată la Palatul Cotroceni.
Şeful statului i-a acordat guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, distincţia Ordinul Naţional Steaua României în Grad de Colan, ca „semn de înaltă apreciere pentru rezultatele de excepţie obţinute în activitatea de cercetare şi promovare la nivel academic a fenomenelor economice”.

De asemenea, şeful statului i-a decorat pe membrii CA al BNR din perioada 2004-2009. Astfel, cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la înfiinţarea BNR, Lucian Croitoru şi Silviu Cerna au primit Ordinul Naţional Steaua României în Grad de Mare Ofiţer, iar profesorul universitar Virgiliu-Jorj Stoenescu a fost distins cu Steaua României în Grad de Comandor.

Citeste si:  Reportul la Loto 6/49 pentru tragerea de duminică depăşeşte 5,5 milioane euro

De asemenea, Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, a primit Ordinul Naţional Steaua României în Grad de Ofiţer, iar Eugen Dijmărescu, Maria Ene, Valentin Lazea, Agnes Nagy, Napoleon Pop şi Cristian Popa – Ordinul Steaua României în Grad de Cavaler. Mugur Isărescu a fost desemnat, în iulie 2009, de World Records Academy, drept cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale.

Isărescu a fost numit în CA al BNR, Guvernator general şi preşedinte al Băncii Centrale la data de 4 septembrie 1990. Un an mai târziu, la 31 iulie 1991, oficialul este reconfirmat în funcţie. Mandatul său de guvernator a fost prelungit la 16 decembrie 1998 de Parlament, pe o perioadă de 5 ani, fiind reales la data de 28 septembrie 2004.
Pe data de 8 octombrie 2009, noul CA al BNR a fost aprobat de Parlament, mandatul noii echipe, condusă tot de Mugur Isărescu, fiind de 5 ani. În perioada decembrie 1999 – noiembrie 2000, Isărescu a ocupat funcţia de prim-ministru al României.

Citeste si:  Cine a aruncat în aer cursul. Cât poate BNR să ţină leul în viaţă

Noua echipă a CA al BNR este formată din nouă persoane: Mugur Isărescu (guvernator), Florin Georgescu (prim-viceguvernator), Bogdan Olteanu şi Cristian Popa (viceguvernatori), Marin Dinu, Nicolae Dănilă, Virgiliu Stoenescu, Agnes Nagy şi Napoleon Pop (membri).
Potrivit legii, cei care fac parte din CA al BNR nu pot fi parlamentari şi nu pot avea funcţii în justiţie sau administraţia publică. Cele cinci persoane cu statutul de simpli membri nu sunt salariaţi ai BNR.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner