Licitarea activelor imobiliare ale Uzinei Republica, anulată din lipsă de ofertanţi

Licitaţia prin care activele imobiliare ale fabricii Republica ar fi trebuit să fie vândute pentru minimum 48 de milioane de euro a fost anulată din lipsă de solicitanţi, a declarat miercuri (31 martie 2010) directorul executiv al lichidatorului RVA Insolvency Specialists, Nicolae Teodor.

„Este adevărat că în această dimineaţă (miercuri – n.r.), la ora 11.00, era programată licitaţia prin care se puneau în vânzare activele uzinei Republica. Din păcate, până la această oră, nu s-a achiziţionat niciun caiet de sarcini, deci acţiunea nu va avea loc, aşa cum fusese stabilit. Ca urmare, se va întocmi un proces verbal în care se va preciza acest lucru’, a afirmat Nicolae.

Acesta a adăugat că, în urma acestei situaţii, licitaţia cu strigare se va relua săptămâna viitoare, în ziua de miercuri. „Licitaţia va fi reprogramată miercurea viitoare (7 aprilie – n.r.) şi tot aşa timp de maximum patru sesiuni. Dacă nici după ultima tentativă nu se vând activele, se va convoca Adunarea Creditorilor, în care majoritar este Ministerul Finanţelor Publice, pentru a se lua o decizie’, a explicat reprezentantul RVA Insolvency Specialists.

Întrebat care este valoarea datoriilor acumulate de Uzina Republica şi cum sunt acestea alocate, Nicolae Teodor a precizat că este vorba despre o sumă de peste 60 de milioane de euro. „Datoriile uzinei depăşesc 60 milioane de euro, din care 36 de milioane euro sunt numai către Ministerul Finanţelor’, a subliniat directorul societăţii lichidatoare.

Potrivit anunţului de licitaţie, în cadrul sesiunilor programate în următoarele patru săptămâni, se va încerca vinderea unui teren în suprafaţă totală de 258.469,69 de metri pătraţi, din care în indiviziune 9.172,69 de metri pătraţi, evaluat la circa 39,8 milioane euro, toate aflate pe terenul Uzinei Republica. De asemenea, pe listă se află 133 de construcţii-clădiri industriale cu o suprafaţă ocupată la sol de aproape 78.000 de metri pătraţi.

Activul, compus din teren în suprafaţă de 258.469,69 mp, împreună cu cele 133 construcţii – clădiri industriale este evaluat la 48.532.442,01 euro, plus TVA, în condiţiile Legii. Înscrierea la licitaţie are loc cu cel puţin 24 ore înainte de ora de începere a licitaţiei prin depunerea tuturor documentelor prevăzute în Regulamentul de organizare al licitaţiei.

Preţul caietului de sarcini este de 4.000 lei, plus TVA, iar garanţia de participare este în valoare de 10 la sută din preţul iniţial de strigare. Uzina Republica a fost vândută în anul 2003 unui consorţiu format din firmele Moody-Rom Trading România, Moody International Trading-SUA, OOO Temerso-Rusia şi ZAO Compania Temerso-Rusia, pentru suma de 1,9 milioane euro, însă investitorul nu şi-a îndeplinit angajamentele financiare.

Uzina a funcţionat doar trei luni după data semnării contractului de privatizare. Un an mai târziu, în luna noiembrie, Tribunalul Bucureşti a admis cererea lichidatorului de anulare a contractului de privatizare, astfel că statul a redevenit proprietarul societăţii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata