„Magazinele de vise” luate la control

Cinci dosare penale, amenzi de peste 200.000 de lei şi suspendarea unor magazine sunt doar câteva dintre măsurile luate de poliţişti în urma controalelor demarate la începutul acestui an la magazinele etnobotanice, care vând plante cu efect halucinogen, informează un comunicat de presă transmis miercuri (27 ianuarie 2010) de IGPR.

Pe parcursul lunii ianuarie, s-a acţionat în 14 judeţe şi în Capitală de către poliţiştii din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate şi comisari ai Gărzii Financiare, inspectori din cadrul Direcţiilor Judeţene de Sănătate Publică, inspectori din cadrul Oficiilor Judeţene pentru Protecţia Consumatorului şi ai Direcţiilor de Sănătate Veterinară şi Siguranţa Alimentelor.

Au fost verificate 42 de astfel de magazine, de unde au fost ridicate 572 de probe din substanţele comercializate, care au fost trimise spre expertizare Laboratorului Central de Analiză şi Profil al Drogurilor din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul IGPR, menţionează comunicatul citat.
La nivelul Capitalei, începând cu 13 ianuarie au fost verificaţi 21 de agenţi economici cărora le-au aplicat 24 de amenzi în cuantum de 129.000 lei.

De asemenea, a fost confiscată marfă în valoare de 36.457 lei şi a fost suspendată activitatea în patru unităţi, precizează un comunicat al Prefecturii Capitalei transmis miercuri. Principalele deficienţe constatate de inspectori priveau evidenţele financiar contabile sau provenienţa produselor, precizează sursa citată.

Totodată, şi reprezentanţii Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor au verificat în perioada 13 – 22 ianuarie a.c. 15 asemenea agenţi economici de pe raza Capitalei. În urma verificărilor, au fost aplicate sancţiuni în valoare de 63.000 lei pentru 15 abateri constatate privind practici comerciale incorecte.
Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a solicitat inspectorilor din cadrul Gărzii Financiare a Municipiului Bucureşti şi ai Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti – Ilfov să vină în sprijinul reprezentanţilor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul IGPR în controlarea magazinelor etnobotanice.

Aceste acţiuni continuă monitorizarea realizată pe parcursul anului trecut a ‘magazinelor de vise’, prin intermediul cărora se comercializează unele produse care produc efecte similare drogurilor, dar nu conţin substanţe din categoria celor menţionate în tabelele anexă ale Legii nr. 143/2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata