Mărci româneşti de tradiţie : Antibiotice S.A. Iaşi

Compania Antibiotice din Iași este cel mai important producător român de medicamente generice. Portofoliul de 137 medicamente acoperă o gamă largă de arii terapeutice, strategia de dezvoltare a produselor fiind concentrată astăzi pe medicamentele din clasele cardiovascular, antiinfecțioase și sistem nervos central.

Pe piața internă, Antibiotice se diferențiază ca principal producător de medicamente antiinfecțioase și singurul producător de substanțe active obținute prin biosinteză (Nistatina).

Calitatea produselor Antibiotice este atestată de principalele forme de certificare: Good Manufacturing Practice pentru toate cele 8 fluxuri de fabricație, Certificatul de Conformitate cu Farmacopeea Europeană (COS) și autorizația Food and Drug Administration (FDA) pentru producția de Nistatina și pentru fabricația de produse injectabile.

În decembrie 1955, lua ființă prima companie farmaceutică din România și din sud-estul Europei care producea penicilina descoperită de Alexander Fleming. La acea dată, compania purta numele de Fabrica Chimică nr. 2 Iași. Patru ani mai târziu, intra în funcțiune secția de fabricație a streptomicinei și începea producția de unguente, creme și supozitoare.

Începând cu anul 1960, sunt dezvoltate fluxurile tehnologice de fabricare a substanțelor active (eritromicina, oxitetraciclina, tetraciclina, grizeofulvina, sinerdol, lizina). Fabrica devine în această perioadă singurul producător de produse sterile pentru uz parenteral (injectabile) din România. Obținerea în 1977 a autorizării acordate de organismul regulator american Food and Drug Administration pentru fluxul de Streptomicină deschide porțile pieței internaționale.

În anii ’80, Antibiotice exporta deja 50% din producția realizată. Substanțele active fabricate la Iași deveneau astfel componenta de bază pentru o gamă largă de medicamente fabricate de producători atât din țară cât și din întreaga lume. În aceeași perioadă au fost înregistrate 44 de brevete de invenții în domeniul farmaceutic și au fost aplicate în procesul de fabricație circa 600 de inovații tehnologice.

După 1990, ca urmare a modificărilor survenite la nivel macroeconomic, conducerea companiei reorientează producția de medicamente. În portofoliul firmei, produsele finite câștigă astfel locul principal, substanțele active fabricate în această perioadă fiind utilizate pentru dezvoltarea de noi forme farmaceutice. În scurtă vreme, se introduc în producție peste 30 de produse farmaceutice care plasează compania ieșeană în topul producătorilor de antiinfecțioase din România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata