Mărci româneşti de tradiţie: Producătorul de încălţăminte „Guban” din Timişoara

Blaziu Guban, de la care a pornit istoria uneia dintre cele mai rezistente mărci româneşti, s-a născut la 4 noiembrie 1904, în comuna Urbediu din judeţul Bihor, fiind ulterior adoptat de o familie din Oradea.

Cu doar primele clase făcute, a lucrat ca îngrijitor la porci, apoi, în timpul Primului Război Mondial s-a angajat la o fabrică de ghete din Oradea, urmărind cu mare atenţie combinarea substanţelor şi a materialelor. De aici şi până la inventarea primei creme de ghete româneşti nu a fost decât un pas.

Astfel, istoria Guban a început cu paşi mici în 1935, cu un singur angajat şi o cremă de pantofi. Doi ani mai târziu, la 15 septembrie 1937, avându-i ca parteneri pe Kaldory şi Kovacs, societatea Guban a fost înregistrată la Registrul Comerţului cu numele de Uzinele Chimice Guban Timişoara, în 1940, primind caracterul de fabrică.

La început numele era legat doar de crema de ghete, însă ulterior s-a trecut la producţia de ceară şi alte soluţii pentru lipit ghete. Pentru a-şi putea vinde crema de ghete Blaziu Guban a încheiat un contract cu fabrica Mecher, care îi livra cutii de tablă inscripţionate Guban.

Cât timp s-a aflat în fruntea societăţii, Blaziu Guban a dorit să contribuie la dezvoltarea acestei industrii, încercând să oprească importurile de produse străine, dar şi să aducă inovaţii în procesele de producţie din acea perioadă, alături de angajaţii săi.

Dorinţa sa era aceea de a produce calitate pentru români şi să aducă un suflu nou asemeni tendinţelor propuse de târgurile din Occident. A început să călătorească la târguri de mostre ce aveau loc la Budapesta, Viena, Zurich, Basel, Paris şi Praga, unde a expus produsele Guban şi de unde s-a inspirat pentru noi modele de încălţăminte.

Guban a fost singura fabrică din România, care nu a fost naţionalizată în 1948, însă în 1952, Blaziu Guban a fost nevoit să doneze statului român atât brandul, cât şi fabrica, în schimbul promisiunii de a-şi păstra pe viaţă funcţia de conducere a fabricii.

Totodată, a avut loc schimbarea numelui, din Uzina Chimică Guban Timişoara, în Întreprinderea Industrială de Stat Fabrica de Produse Chimice şi Încălţăminte Bela Breiner Timişoara. Fabrica avea, în 1959, un număr de 475 de angajaţi dintre care 394 muncitori.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata