Mărul otrăvit al lui Boc: Scutirea de impozit pe profitul reinvestit „sugrumă” firmele

Scutirea de impozit pe profitul reinvestit, măsură adoptată de Guvern, poate aduce mari dificultăţi firmelor care iau în serios actul normativ aferent.

.

Legea privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit, care intră în vigoare din trimestrul patru al acestui an, pare pe hârtie o măsură bună luată de guvernul Boc, dar în realitate nu-i decât un dar otrăvit pentru firme.

Mai precis, investiţiile realizate din profit nu urmează regimul normal al cheltuielilor deductibile, scoase de la calculul impozitului. Ca urmare, la un moment dat, firma „beneficiară“ poate avea surpriza ca Fiscul să îi atragă atenţia că totuşi trebuie să plătească impozit pe suma investită.

„În legea privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit sunt multe prevederi care dezavantajează investitorul. Una dintre ele se referă la faptul că bunurile pentru care s-a folosit facilitatea (scutirea de impozit pe profitul reinvestit) nu se mai amortizează şi sunt înregistrate ca rezervă.

Această facilitate trebuie analizată cu atenţie, în principal datorită faptului că, în conformitate cu aliniatul 6 din lege, scutirea nu se acordă prin înregistrarea unei cheltuieli deductibile, ci prin înregistrarea unei rezerve, deductibilă fiscal.

Acest lucru înseamnă că, dacă la un moment dat rezerva va fi anulată (de exemplu prin dizolvarea firmei), suma respectivă va deveni impozabilă, deci avem de a face cu un impozit amânat şi nu cu o scutire.

Trebuie deci pus în balanţă avantajul unei amânări a impozitului (pe durată nedeterminată) cu plata acestuia eşalonat, pe perioada de amortizare fiscală a echipamentului“, afirmă avocatul Gabriel Biriş.

Citeste si:  Iohannis a promulgat OUG pentru stingerea datoriilor companiilor furnizoare de energie

Continuarea în Cotidianul

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner