Patronatele doresc aplicarea şomajului tehnic şi în 2010

‘Am susţinut şi susţinem aplicarea legii privind şomajul tehnic şi în 2010’, a declarat luni (25 ianuarie 2010) Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

‘Am susţinut şi anul trecut această reglementare care, din păcate, a apărut cu nişte norme nu prea grozave. Susţinem ferm aplicarea şi în 2010 a legii privind şomajul tehnic. Prin această soluţie, firmele reuşesc să îşi ţină aproape oamenii. Nimeni nu mai poate garanta că un om, o dată plecat în şomaj definitiv, va mai reveni la aceeaşi firmă. Ori, oamenii reprezintă ceva în care firmele serioase au investit. Este esenţial ca, atunci când vin comenzile, să poţi conta pe oamenii de bază, nu pe cei care pot fi oricând înlocuiţi.

Dacă ei au plecat, degeaba vin comenzile, că nu mai ai cu cine să le execuţi’, a subliniat Cristian Pârvan. Secretarul general al AOAR a mai precizat că ‘aplicarea acestei prevederi nu este obligatorie. Fiecare companie analizează condiţiile şi decide ce face, atunci când are la îndemână măsura recurgerii la şomajul tehnic. De asemenea, prelungirea acestei reglementări nu exclude aplicarea altor măsuri anticriză’.

Un punct de vedere similar a fost exprimat de Maria Grapini, preşedinta Federaţiei Patronale din Industria Uşoară (FEPAIUS). ‘Am semnat deja o scrisoare către primul ministru, solicitând aplicarea în continuare, şi în anul 2010, a şomajului tehnic’, a declarat luni, în exclusivitate pentru Agerpres, Maria Grapini. ‘2010 este tot un an de criză şi măsurile anticriză în 2009 nu s-au prea văzut, această reglementare privind şomajul tehnic fiind printre puţinele iniţiative concrete.

Pe angajatori îi costă acel 75 la sută din salariu, care se acordă celor aflaţi în şomaj tehnic, dat fiind că el este plătit din fondul de salarii. Nu produci, dar plăteşti. Avantajul este însă că îţi păstrezi forţa de muncă calificată, iar atunci când reapar comenzile, nu mai pierzi învăţând un angajat nou ce are de făcut. Acesta este principalul avantaj al patronilor şi este unul important’, a apreciat Maria Grapini.

Un alt avantaj amintit de preşedinta FEPAIUS este că nici angajatorul, nici angajatul, nu mai plătesc taxele pentru suma de 75 la sută din salariu. Aceasta este şi o măsură de protecţie socială, pentru că angajatul, deşi are leafa diminuată la 75 la sută, ajunge la un venit net apropiat de cel pe care îl avea când lua salariul integral. ‘Eu am făcut propunerea, atunci când s-a redactat Ordonanţa privind şomajul tehnic, să aplicăm o soluţie similară celei la care se recurge în Germania.

Acolo, plata cuvenită în timpul şomajului tehnic se ia din fondul de şomaj colectat şi plătit de angajator. Şi e logic să fie aşa, din moment ce vorbim despre o formă de şomaj. Dacă ai 20 de oameni în şomaj tehnic şi 200 care vin la lucru, din fondul de şomaj colectat de la cei 200 ar trebui să plăteşti ceea ce li se cuvine celor 20 aflaţi în şomaj tehnic’, a spus Maria Grapini care a conchis că dacă în 2010 nu se va aplica reglementarea privind şomajul tehnic, ‘nici bugetului nu-i va fi bine, nici angajatului, nici angajatorului’.

Prelungirea reglementării privind şomajul tehnic este solicitată şi de sindicate. Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa” pichetează de luni sediul Ministerului Finanţelor Publice, unde se desfăşoară convorbiri cu echipa de experţi ai FMI. „Solicităm, în mod explicit, ca toate dispoziţiile legale incluse în actele referitoare la acordarea şomajului tehnic să fie aplicate pe parcursul întregului an 2010”, se menţionează în comunicatul remis de Cartel Alfa.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata