Poşta Română şi CNADNR, cele mai amendate instituţii pentru abateri în achiziţile publice

Poşta Română şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) au fost sancţionate cu cele mai mari amenzi în anul 2009 pentru nereguli la achiziţiile publice, potrivit raportului de activitate al Agenţiei Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP) prezentat joi (29 aprilie 2010) de preşedintele instituţiei, Cristina Trăilă.

Astfel, Poşta Română a primit amenzi totale de 310.000 de lei, iar CNADNR de 300.000 de lei. Potrivit lui Trăilă, în aceste două cazuri amenzile au fost date pentru achiziţii publice făcute prin negociere fără publicare a anunţului prealabil. În cazul CNADNR, cea mai mare amendă, de 70.000 de lei, s-a dat pentru contractul privind serviciile de deszăpezire, a menţionat Cristina Trăilă.

În ansamblu, ANRMAP a dat amenzi în valoare totală de 6,35 milioane de lei în anul 2009 instituţiilor publice din România, pentru nereguli constatate în procesele de achiziţii, înregistrându-se astfel o creştere de 290% a acestor sume faţă de anul 2008.
De asemenea, în anul 2009 au fost demarate peste 2.500 de proceduri de verificare a achiziţiilor, încheindu-se 222 de procese-verbale de constatare a contravenţiilor, cu 122% mai multe decât în anul 2008.

„Există foarte multe încălcări ale legislaţiei privind achiziţiile publice. Nu cred că există o autoritate contractantă care să respecte 100% procedurile de achiziţii”, a comentat şefa ANRMAP. Conform acesteia, cele mai multe abateri sunt la contractele privind lucrările publice.

Citește și
1 Comentariu
  1. Danut Balaban spune

    Cine plateste amenzile astea? Probabil tot institutiile, adica tot bani din bugetul public. Se plimba banii aiurea… Corect ar fi sa plateasca aceste amenzi directorii, angajatii care s-au ocupat de acele achizitii aka cei cu spaga in buzunar, cont, etc.

    Astept un articol pe tema mea.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata