PSD cere Guvernului întreruperea procesului de restructurare în energie

Partidul Social Democrat (PSD) solicita Executivului intreruperea procesului de restructurare din domeniul energetic si ii cere sa puna capat ruperii pacii sociale intre mineri si producatorii de energie bazata pe carbune, respectiv hidroenergie si energie nucleara.

“În cursul zilei de sâmbata, Executivul, in prima zi de campanie electorala, a initiat un proces de restructurare a celui mai important sector din domeniul economic, care vizeaza strict domeniul securitatii si sigurantei nationale. Guvernul a convocat Consiliile de administratie si Adunarile generale ale actionarilor de la companiile din domeniul energetic din subordinea Ministerului Economiei pentru a initia procesul de dezmembrare respectiv fuziune a producatorilor de energie din România…

Este suficienta ruperea pacii sociale cu conflicte fara precedent din domeniul justitiei, politiei, sanatatii, educatiei, pâna la crescatorii de animale ca sa introducem in acest peisaj si un confluict intre energetic ieni, respectiv intre mineri si producatorii de energie”, a sustinut duminica (25 octombrie 2009) intr-o conferinta de presa, deputatul social-democrat Iulian Iancu.

El a admis ca România are nevoie de o restructurare fundamentala in domeniul energetic, dar a atras atentia ca “intr-o perioada de avarie, un guvern demis, nu poate initia o astfel de masura”.
“Este nevoie de o restructurare a sistemului energetic, este nevoie sa reparam greseala anului 2000, dar nu in campanie electorala, nu cu un guvern demis, nu pe usa din spate si nu in pragul iernii. Suntem intr-o situatie speciala din cauza proastei gestiuni a companiilor din domeniul energetic”, a spus Iancu.

El a subliniat ca Executivul are “suficiente” probleme in administrarea problemelor curente in ceea ce priveste domeniul energetic si a atras atentia asupra problemelor financiare cu care se confrunta Hidroelectrica – “care in prezent cumpara energie la preturi de trei ori mai mari decât pretul reglementat” -, Electrocentrale Bucuresti – “care are o restanta de 1.500 de miliarde de lei vechi de primit de la bugetul de stat aferent primelor 3 trimestre si careia pentru trimestrul IV al acestui an nu i-au fost alocati bani pentru energie termica”.

“Electrocentrale Bucuresti se afla in situatia de a angaja credite pentru care numai in acest an plateste dobânzi si rate scadente la nivelul a 40 de milioane de euro”, a mai spus presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor.
Iancu a aratat ca PSD a identificat solutii pentru reducerea pretului la gaze naturale, reducerea pretului la energie electrica si energie termica, dar a adaugat ca acestea nu pot fi puse in practica fara o analiza a codului fiscal si fara o modificare legislativa.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata